Kondylom

Kondylom eller könsvårtor är en vanlig virusinfektion som huvudsakligen smittar via samlag. Inkubationstiden ( tiden från viruskontakt till vårtbildning ) är vanligen 2 – 3 månader, ibland längre och kan vara ända upp till ett år. Vårtorna sitter i underlivet. Utseende och lokalisation varierar mycket.
Hos män finns de ofta på förhuden, men kan även finnas på ollonet, penisskaftet, pubesområdet och i urinrörsmynningen. Hos kvinnor i slidmynningen, på blygdläppar, pubes och i slidan.

Hos både män och kvinnor kan de finnas runt ändtarmsöppningen. Infektionen ger ofta inga egentliga besvär eller symtom förutom att man ser vårtorna. Ibland kan klåda, sveda och ömhet förekomma.

Man kan vara bärare av viruset utan att få några som helst besvär eller symtom och alltså inga synliga vårtor. Kroppens immunförsvar tar så småningom hand om virus och man är då inte smittsam.

Om vårtorna är besvärande kan man få hjälp med att ta bort dem. Infektionen självläker ofta. Kondylom är som regel en ofarlig infektion utan komplikationer, men upplevs många gånger som irriterande och jobbig.

Kontakta din ungdomsmottagning om du har frågor eller misstänker att du är smittad.