Övriga preventivmetoder

Avbrutet samlag 
För att undvika att spermierna kommer in i slidan dras penis ut ur slidan när mannen känner att utlösningen är på väg. Detta är en osäker metod. Det gäller för mannen att kunna avbryta i tid.

Om utlösningen kommer nära slidans öppning kan spermierna leta sig fram till livmoderhalsen. Det kan också finnas spermier i den droppe vätska som ofta kommer innan utlösningen.


Avbrutet samlag är inte att rekommendera om man vill undvika graviditet men det är bättre än ingen preventivmetod alls.

Säkra perioder
När man använder säkra perioder har man samlag endast de dagar som risken för befruktning är liten. Detta förutsätter att kvinnan vet när hon har ägglossning och sin fruktsamma period.


I en regelbunden menscykel (ca 28 dagar) sker ägglossningen oftast 14 dagar före mens. Vid oregelbunden mens är svårt att veta när nästa ägglossning sker. Spermier kan leva upp till 5 dygn efter ett samlag, därmed inträffar den fruktsamma perioden 5 dagar före ägglossningen till ett dygn efter.


Den säkra perioden efter ägglossningen kan bestämmas genom att kontrollera kvinnans kroppstemperatur som stiger en halv grad. Detta på grund av att gulkroppshormon produceras efter ägglossningen.
Denna metod rekommenderas bara till kvinnor med regelbunden mens och som känner till sina säkra perioder.

Vill du veta mer ? Hör av dig till din Ungdomsmottagning.