Artrosskola

Vem är Artrosskolan för?

Artrosskolan vänder sig till personer med artros i höfter, knän eller händer.

Vad händer i Artrosskolan?

Artrosskolan består av tre gemensamma tillfällen för alla. De tre träffarna är lektionstillfällen. Då får du lära dig mer om artros, vad som händer när man får artros, varför man kan få artros och vad man kan göra år det. Den viktigaste och bästa behandlingen för de allra flesta med artros är, förutom kunskap om sjukdomen, träning och viktreduktion. Vi pratar framför allt mycket om träning och om de svårigheter som ofta är förknippade med att börja träna och att fortsätta träna trots att det gör ont.

Förutom de tre teoretiska lektionerna, som är gemensamma för alla deltagare, har du möjlighet att träffa en sjukgymnast eller arbetsterapeut för individuell genomgång av träningsprogram för dina besvär.

Det är viktigt att du fortsätter med din träning efter Artrosskolan och därför är det bra om du funderar på hur din träning skall se ut efter avslutad Artrosskola. Det finns ännu  ingen bot för artros, men genom att träna och vara fysiskt aktiv kan du lindra dina symtom och förhindra att du försämras i snabb takt. För att träning skall hjälpa krävs det emellertid att den utförs kontinuerligt.

Medverkande

Artrosskolan leds av legitimerade sjukgymnaster och arbetsterapeuter som är utbildade i Artrosskola, ett samarbete mellan Spenshult, Reumatikerförbundet, Nasjonalt revmatologisk rehabiliterings- og kompetansesenter (Norge) och projektet Bättre Omhändertagande av patienter med Artros (BOA).

Anmälan

Du behöver inte ha remiss av en läkare för att komma till Artrosskolan, men om du har kontakt med en läkare så kan en remiss ge mer information till sjukgymnasten/arbetsterapeuten.

Du kan även ta kontakt med en av de rehabmottagningar som erbjuder Artrosskola direkt.

Kostnad

Ett individuellt besök kostar 80 kronor per gång och grupptillfällena kostar 50 kronor per gång. Artrosskolan är en sjukvårdande behandling och ingår i högkostnadsskyddet.