Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet Hoppa till chatbot

Provtagning covid-19

sjuksköterska och patient i samtal

Här har vi samlat viktig information inför din provtagning för covid-19.

Provtagning covid-19

Vi erbjuder provtagning för covid-19 vid symptom eller smittspårning. I de flesta fall erbjuds du test på din egen vårdcentral, men i vissa fall så samarbetar flera verksamheter för att erbjuda testning på gemensamma platser.

Se var det finns lediga tider och boka tid

 

Testa dig inte igen om du har haft covid-19 det senaste halvåret 
Du ska inte testa dig igen om du vet att du har varit sjuk i covid-19 under det senaste halvåret. Däremot ska du stanna hemma så länge du är sjuk. Du kan ha fått veta att du redan haft covid-19 genom ett positivt PCR-test, antigentest eller antikroppstest. I vissa fall kan en läkare ändå be att du testar dig.

 • Närhälsans vårdcentraler erbjuder gratis tester för vuxna och barn från och med förskoleklass. Yngre barn behöver en medicinsk bedömning innan test.
 • Läs på din vårdcentrals sida hur du går tillväga.
 • För att testa dig ska du ha symptom på covid-19 eller uppmanats att testa dig på grund av smittspårning. 
 • Ingen medicinsk bedömning eller remiss behövs innan test. 
 • Provtagningen är gratis. 
 • Testet sker genom topsning av näsa/svalg. 
 • Testet visar pågående infektion och är inte ett antikroppstest.  
 • Testningen sker på särskilda ytor så att patienter hålls åtskilda från varandra för att minska risken för smittspridning.  
 • Det är fortsatt viktigt att hålla avstånd till varandra. Både i eventuell drop in-kö och på resan till och från provtagningen. Res säkert, följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer. 
 • Följ skyltning och information på plats. 
 • Ta med legitimation, och om du har – din mobiltelefon med Bank-id.
 • Vid provtagningstillfället informeras du om vad som gäller vid positivt respektive negativt provsvar och hur du får reda på resultatet.

Här kan du läsa mer om Västra Götalandsregionens provtagning.

 

Testa dig efter utlandsresa

Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla som är 6 år eller äldre, även svenska medborgare, som reser in i Sverige från länder utanför Norden att ta ett PCR-test efter ankomsten till Sverige, oavsett om man har symtom eller inte.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens sida

För dig som ska resa utomlands och önskar provtagning och intyg om ett negativt provsvar, hänvisas du till de verksamheter som utför det arbetet. Det gäller även dig som är turist i Sverige och önskar provtagning och intyg inför din hemresa. Verksamheterna som kan hjälpa dig med detta är listade på Folkhälsomyndighetens webbplats. 

Gå till Folkhälsomyndighetens lista

Hitta mottagning

telefonlinje för olika språk om corona

Telefonlinje om corona på flera språk

Ställ frågor om corona / covid-19 på ditt språk. Talar du arabiska, persiska, somaliska, amarinja/tigrinja och ryska kan du ringa den nationella telefonlinjen för allmänna frågor om coronaviruset.

Skydda dig och andra från smittspridning Protect yourself and others 

Man sitter i skogen, Närhälsan Online

Närhälsan Online

För enklare besvär kan du själv boka ett videomöte med läkare, sjuksköterska eller psykolog i appen Närhälsan Online. Läs här om hur du genomför ett digitalt vårdmöte med oss.
tjej som putter tjej i rullstol och en behandlare ifrån rehab

Träffa rehab online

På rehabmottagningen hjälper vi dig som känner dig begränsad eller har ont. Oavsett om du vill ha hjälp till ett mer aktivt liv eller klara din vardag bättre kan du kan boka ett digitalt vårdmöte till rehab. Läs mer här.
förälder och barn tittar tillsammans på en surfplatta som visas inlogg till 1177.se

1177 Vårdguidens e-tjänster

Alla Närhälsans mottagningar använder 1177 Vårdguidens e-tjänster. Genom att logga in i 1177 Vårdguidens e-tjänster kan du göra vissa vårdärenden digitalt.

Senast uppdaterad: 2021-09-03 09:26

VGR Chatbot chatbot logo