Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Övergripande information från Närhälsan gällande vaccination mot covid-19

Fas 1: Pågår nu för personer med hemtjänst och deras hushållskontakter i takt med att vaccin levereras. Läs mer på din vårdcentrals hemsida, i den blå rutan, för lokal information.

Fas 2:  Vaccinationsstart är beroende av tillgång till vaccin och är ännu inte fastställt.
När vi startar vaccinerar vi de äldsta först. Ni som under 2021 blir 85 år eller är äldre kommer att bli uppringda och erbjudas tid när det blir er tur.  Övriga kan ännu inte att boka tid.  Läs mer här.

PCR-provtagning covid-19 – Gå in på din vårdcentrals sida för tider och bokning eller läs mer här. 

Provtagning covid-19

sjuksköterska och patient i samtal

Här har vi samlat viktig information inför din provtagning för covid-19.

Provtagning covid-19

Vi erbjuder provtagning för covid-19 för både pågående infektion och antikroppar. I de flesta fall så erbjuds du test på din egen vårdcentral, men i vissa fall så samarbetar flera verksamheter för att erbjuda testning på gemensamma platser. Du kan läsa mer på din vårdcentrals hemsida vad som gäller och nedan finns information kring de olika proverna.

PCR - pågående infektion 

Närhälsans vårdcentraler i Västra Götaland erbjuder nu gratis tester för vuxna och barn från och med förskoleklass, som uppvisar symptom på covid-19. Samt om någon i ditt hushåll fått bekräftad covid-19, rekommenderas även du som är symtomfri att provtas 5-7 dagar efter att den som har covid-19 i hushållet tog sitt prov. Yngre barn behöver en medicinsk bedömning innan test. Testet visar pågående infektion och är inte ett antikroppstest. Information kring tider och plats hittar du på respektive vårdcentrals hemsida.

 • På din vårdcentrals webbplats finns aktuell information om hur du går tillväga för att testa dig.
 • För att kunna testa dig måste du ha haft symptom i minst 24 timmar annars finns risk att pågående infektion inte upptäcks. 
 • Ingen medicinsk bedömning eller remiss behövs innan test. 
 • Provtagningen är gratis. 
 • Testet sker genom topsning av näsa/svalg. 
 • Testet visar pågående infektion och är inte ett antikroppstest.  
 • En del vårdcentraler kommer samarbeta med en gemensam testmottagning. Håll därför koll på din vårdcentrals webbplats om vad som gäller. 
 • Testningen sker på särskilda ytor så att patienter hålls åtskilda från varandra för att minska risken för smittspridning.  
 • Det är fortsatt viktigt att hålla avstånd till varandra. Både i eventuell drop in-kö och på resan till och från provtagningen. Res säkert, följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer. 
 • Följ skyltning och information på plats. 
 • Ta med legitimation, och om du har – din mobiltelefon med BankID.
 • Vid provtagningstillfället informeras du om vad som gäller vid positivt respektive negativt provsvar och hur du får reda på resultatet.

Här kan du läsa mer om Västra Götalandsregionens provtagning.

Antigentest - så kallade snabbtester

Anitgentester ska ses som ett komplement till PCR-tester, främst till för att testa sjukvårdspersonal, personer på äldreboenden och vid smittspårning. Antigentester kommer vara till hjälp i särskilda situationer och det är vården som avgör när det är rätt val att använda. Det är inte ett test som du själv kan boka.

Antikroppstest

Många av våra vårdcentraler erbjuder antikroppstester och du hittar information på din vårdcentrals hemsida och bokar testet via deras e-tjänster eller via 1177.se. Testet kostar 160kr. Det går inte att boka tid genom att ringa till 1177 Vårdguiden på telefon.

Just nu erbjuder vi färre tider för att ta antikroppstest till förmån för att kunna ta fler PCR-tester. Vi lägger ut tider kontinuerligt, så hittar du inte tider kom tillbaka igen om någon dag.

Ta med legitimation, och om du har – din mobiltelefon med BankID. Personalen på mottagningen där du lämnar prov kommer att tala om för dig hur du får ditt svar. Svaret brukar komma inom en vecka.

För att kunna ta ett test behöver du varit smittfri och fri ifrån symptom som överensstämmer med covid-19 i minst 3 veckor, och vara 18 år eller över. På 1177.se läser du mer om vad testet innebär och vad du behöver tänka på vid antingen positivt eller negativt svar.

För dig som ska resa utomlands och önskar provtagning och intyg om ett negativt provsvar, hänvisas du till de verksamheter som utför det arbetet. Det gäller även dig som är turist i Sverige och önskar provtagning och intyg inför din hemresa. Verksamheterna som kan hjälpa dig med detta är listade på Folkhälsomyndighetens webbplats. 

Gå till Folkhälsomyndighetens lista

Hitta mottagning

telefonlinje för olika språk om corona

Telefonlinje om corona på flera språk

Ställ frågor om corona / covid-19 på ditt språk. Talar du arabiska, persiska, somaliska, amarinja/tigrinja och ryska kan du ringa den nationella telefonlinjen för allmänna frågor om coronaviruset.

Skydda dig och andra från smittspridning Protect yourself and others 

Man sitter i skogen, Närhälsan Online

Närhälsan Online

För enklare besvär kan du själv boka ett videomöte med läkare, sjuksköterska eller psykolog i appen Närhälsan Online. Läs här om hur du genomför ett digitalt vårdmöte med oss.
tjej som putter tjej i rullstol och en behandlare ifrån rehab

Träffa rehab online

På rehabmottagningen hjälper vi dig som känner dig begränsad eller har ont. Oavsett om du vill ha hjälp till ett mer aktivt liv eller klara din vardag bättre kan du kan boka ett digitalt vårdmöte till rehab. Läs mer här.
förälder och barn tittar tillsammans på en surfplatta som visas inlogg till 1177.se

1177 Vårdguidens e-tjänster

Alla Närhälsans mottagningar använder 1177 Vårdguidens e-tjänster. Genom att logga in i 1177 Vårdguidens e-tjänster kan du göra vissa vårdärenden digitalt.

Senast uppdaterad: 2021-01-13 15:54