Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet Hoppa till chatbot

PROVTAGNING COVID-19: Kraven för provtagning för covid-19 har ändrats och nu är det bara vissa grupper som ska provtas.
Läs på 1177.se vilka som rekommenderas provtagning

Efter vaccinationen

Tack för att du vaccinerar dig. Tillsammans stoppar vi pandemin.

Så kan du må efteråt
Efter sticket är det vanligt att det ömmar lite, blir rött, svullet eller kliar på överarmen. En del kan få kortvarig feber, ont i huvudet och få en allmän sjukdomskänsla. Dessa biverkningar är vanliga hos de som fått vaccination mot covid-19 och besvären kommer oftast inom det första dygnet. De är oftast milda och brukar gå över inom ett till två dygn. Allergiska reaktioner är mycket ovanliga. Du kan ta receptfria läkemedel om du har ont eller mot febern, om det behövs.

Om du mår dåligt eller är orolig efter vaccinationen ska du kontakta sjukvården så att dina symtom kan utredas, oavsett om de kan kopplas till vaccinationen eller inte. Vid akuta symptom, ring 112.

Stanna hemma om du får symtomefter vaccinationen
Om du inom ett dygn eller två får symtom som:
• Feber
• Ont i leder och muskler
• Ont i huvudet

Stanna hemma så länge du har symtom. Om symtomen inte går över inom ett dygn behöver du lämna ett nytt PCR-prov. Det är för att få veta om du blev smittad av covid-19 precis innan du vaccinerade dig.

Skydd efter vaccinationen
Efter vaccinationen bygger kroppens immunförsvar upp ett skydd mot covid-19. Det är dock inte säkert att alla som vaccineras får ett heltäckande skydd. Detta gäller för alla vacciner, inte bara de mot covid-19. Men du löper ändå mindre risk att bli allvarligt sjuk efter vaccinationen.
Efter en dos och det gått mer än tre veckor sedan du fick den första dosen vaccin har du ett bra skydd mot att bli allvarligt sjuk i covid-19. Då kan du till exempel träffa lite fler personer än de du brukar träffa. Ni kan även ses inomhus. Men det är viktigt att ingen har symptom på covid-19.
Efter två doser har du ett mycket bra skydd mot allvarlig sjukdom. Du kan träffa och krama symptomfria vänner, barn och barnbarn. I övrigt gäller det att fortsätta följa restriktioner och de allmänna råden. Detta på grund av att det finns en liten risk för att du kan få sjukdomen, även om du är vaccinerad. Och det finns också en liten risk att du kan bli smittad och sprida viruset, även om du själv inte får symtom.

Rapportering av biverkningar
Sjukvården ska rapportera misstänkta biverkningar till Läkemedelsverket. Upplever du biverkningar efter vaccinationen kan du också rapportera dem själv på www.lakemedelsverket.se/rapportera. Alla misstänkta biverkningar sammanställs och utreds

 


Senast uppdaterad: 2021-06-09 13:13

VGR Chatbot chatbot logo