Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Behöver du vaccinera dig mot influensa?

Närhälsans vårdcentraler erbjuder gratis influensavaccination från och med 9 november för personer som är 65 år eller äldre och de som tillhör en riskgrupp. Från 22 november erbjuds övriga invånare vaccination och kommer att kosta 230 kronor.  

Personer som är 65 år eller äldre och som är listade hos Närhälsan kommer 14-19 oktober få ett brev hemskickat med information om vaccination mot influensa samt hälsodeklaration, för att vaccineringen ska gå smidigt och snabbt är det en fördel att du i förväg har fyllt i och tar med hälsodeklarationen vid vaccinationstillfället.

Personer som bor på särskilt boende för äldre som Närhälsan ansvarar för kommer att få information på boendet.   

Hur vaccineringen kommer att gå till kommer variera mellan vårdcentralerna 

På vårdcentralens lokala hemsida kommer det att finnas information kring vad som gäller just där.  Vissa vårdcentraler erbjuder drop-in, medan andra har tidsbokning. Det förekommer också att vaccinationen utförs i lokaler separerade från vårdcentralen. Därför är det viktigt att besöka sin vårdcentrals webbplats eller ringa och lyssna av information på telefonsvararen om hur en ska gå tillväga. Vi är tacksamma att du som kan använder webben istället för att ringa. 

Tillsammans med vaccination mot covid-19

Standarddos influensavaccin kan ges samtidigt som vaccin mot covid-19.

Personer som i år är 80 år eller äldre kommer att kontaktas av Närhälsan och erbjudas en tredje dos vaccin mot covid-19. Detta kommer att ske tidigast 6 månader efter dos 2. Eftersom vaccination mot både covid-19 och säsongsinfluensan kan ske på samma gång kommer den tredje dosen i många fall att erbjudas samtidigt som vaccinet mot säsongsinfluensan.   

Vid injektion av högdos influensavaccin (rekommenderas och erbjuds till personer på särskilda boenden för äldre) och vaccin mot covid-19, ska det gå minst 7 dagar. 

För barn mellan 12-17 år rekommenderas minst 7 dagars mellanrum mellan vaccination mot covid-19 och andra vacciner inklusive säsongsinfluensa. 

Läs mer om vem som rekommenderas vaccination mot influensa och hitta din mottagning här.  


Senast uppdaterad: 2022-03-22 14:30