Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Veckans nyheter om covid-19 och vaccinering

Publicerad:

Nyhetssammanfattning vecka 1.

Dos 3 från 18 år

Från och med 10 januari kan du som fyllt 18 år boka tid för dos 3, om det har gått minst 6 månader sedan andra dosen. Är du över 65 år räcker det med 5 månader. Dos 1 och 2 erbjuds precis som tidigare till personer som fyllt 12 år.
Se var det finns bokningsbara tider för vaccination

Ta med vaccinationsbevis

När du kommer för dos 3 ska du ta med ett vaccinationsbevis som du hämtar på covidbevis.se - eller det lilla vaccinationskortet, om du fick ett sådant när du vaccinerade dig senast. Vår personal behöver säkerställa att det har gått tillräckligt lång tid sedan din andra dos.

Varför flera doser?

För att skyddet ska bli starkt mot allvarlig sjukdom och död krävs två doser vid primärvaccinationen. Skyddseffekten efter två doser avtar med tiden, därför rekommenderar Folkhälsomyndigheten en påfyllnadsdos till alla som är 18 år och äldre. Det är viktigt att du tar påfyllnadsdosen när din åldersgrupp blir aktuell.

Vilket vaccin för dos 3?

Rekommendationen är en dos av ett mRNA-vaccin: antingen en dos Comirnaty från Pfizer eller en halv dos Spikevax från Moderna. 

Pcr-tester

Den höga smittspridningen av covid-19 har gjort att antalet pcr-test ökat kraftigt de senaste veckorna. Även sjukfrånvaron bland personalen ökar. Resultatet är längre svarstider och brist på provtagningsmaterial. Västra Götalandsregionen arbetar hårt för att det ska finnas prover att ta och för att svarstiderna ska bli normala igen. Om du har förkylningssymtom och din vårdcentral har slut på provtagningsmaterial kan du söka på andra vårdcentraler.

Se var det finns lediga tider för provtagning
Hittar du ingen tid så stanna hemma enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. 
  

Vi önskar trevlig helg, var rädd om dig!

Följ Närhälsan på Facebook!


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2022-01-05 16:58