Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Veckans nyheter om covid-19 och vaccinering

Publicerad:

Nyhetssammanfattning vecka 2.

Dos 3 efter 5 månader

Du som fyllt 18 år kan boka tid för dos 3 om det har gått minst 5 månader sedan andra dosen. Dos 1 och 2 erbjuds till personer som fyllt 12 år. Vaccination mot covid-19 är gratis.

Om du blir sjuk i covid-19 kan du vänta några veckor efter att du blivit frisk innan du vaccinerar dig.
Se var det finns bokningsbara tider för vaccination

Vaccinationsdagen 22 januari

Lördag 22 januari har omkring 140 vaccinatörer i Västra Götaland extra öppet för vaccination mot covid-19. Mellan 10.00–14.00 erbjuds drop-in, så passa på att ta din första, andra eller tredje dos.

Hitta din vaccinatör här

Pcr-test

Det är mycket hög efterfrågan på pcr-tester vilket kan medföra längre svarstider. Brist på provtagningsmaterial gör det svårare att hitta bokningsbara tider. 
Se var det finns lediga tider för provtagning.
Hittar du ingen tid så stanna hemma enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer, om du har förkylningssymtom. 

Hög smittspridning

Antalet nya bekräftade fall av covid-19 var 27 044 under vecka 1 i Västra Götaland. Det är en kraftig ökning jämfört med veckan innan då det var 7886 bekräftade fall, och det är den högsta noteringen en enskild vecka hittills under pandemin.

Nya rekommendationer

Folkhälsomyndigheten och regeringen har i veckan kommit med nya nationella rekommendationer, bland annat införs maxantal på restauranger, vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Undvik trängsel och begränsa dina kontakter med andra inomhus. Arbeta hemifrån om det är möjligt och använd munskydd i kollektivtrafiken och stanna hemma om du får symtom.

Vaccinet skyddar mot allvarlig sjukdom och död i covid-19. Tack för att du vaccinerar dig.

Följ Närhälsan på Facebook!


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2022-01-14 12:06