Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Veckans nyheter om vaccinering och covid-19

Nyhetssammanfattning vecka 24

Vilka vaccineras?

Det är fortfarande de som under året är 45 år och äldre och riskgrupper som får boka tid. Från den 30 juni kommer personer födda 1986 och tidigare kunna börja boka. Sista gruppen ut är de som fyllt 18 år, preliminär start i slutet av juli. Efterfrågan är fortfarande större än vaccintillgången. Hittar du ingen tid, så försök igen senare, eftersom tider läggs ut löpande.

Inför vaccineringen

Du får välja vilken vaccinatör du vill. Tänk på att du ska kunna ta dos 2 på samma plats som dos 1 om sju veckor. Bär helst kortärmat, ta med legitimation och gärna en ifylld hälsodeklaration. Kom i rätt tid och inte för tidigt, så undviker vi trängsel.

Smittspridningen

Smittspridningen av covid-19 minskar i alla åldersgrupper. Samtidigt har den nya deltavarianten av viruset upptäckts även i Västra Götaland. Vid symtom är det oerhört viktigt att stanna hemma och att provta sig även om man är vaccinerad med en eller två doser.

Deltavarianten

Av den nya deltavarianten av viruset, som först upptäcktes i Indien, finns hittills 12 bekräftade fall i Västra Götaland. Varianten tros ha en ökad spridningsförmåga jämfört med andra varianter men analyser av dess egenskaper pågår fortfarande.

Vaccinet gör nytta

Vi ser nu att vaccinet har lyckats skydda våra äldre, smittan på särskilda boenden har minimerats. Covid-19 är en mycket smittsam sjukdom som kan göra dig svårt sjuk. Även om just du skulle få en lindrig variant av sjukdomen, löper andra personer stor risk att bli svårt sjuka. Vaccinationen skyddar dig från att bli sjuk och minskar också risken att du smittar andra. Det bidrar till att minska smittspridningen i hela samhället på sikt, vilket är nödvändigt för att vi ska kunna gå tillbaka till normala liv.

_ _ _

Tack för att du vaccinerar dig!

Följ Närhälsan på Facebook!


Senast uppdaterad: 2021-08-12 10:26