Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Veckans nyheter om vaccineringen och covid-19

Publicerad:

Nyhetssammanfattning vecka 25.

Vilka vaccineras?

I tisdags öppnades bokningen för 40 år och äldre och riskgrupper, tidigare än planerat på grund av ett minskat bokningstryck från 45-plussare. Från den 30 juni kommer personer som i år är 35 år och äldre att kunna börja boka. Nästa åldersgrupp är de som fyllt 18 år, preliminär start i slutet av juli.

Barn och ungdomar

Folkhälsomyndigheten har beslutat att barn från och med det år de fyller 16 år ska erbjudas vaccination. Vaccinationerna kommer att starta när regionerna är klara med vaccination av de vuxna. Sveriges regioner ska enas om ett gemensamt datum. Barn från 12 år med vissa medicinska tillstånd kommer att erbjudas vaccination.

Här bokar du

Telefonbokning är endast till för personer som inte kan använda webbokningen, exempelvis de som inte har Bank-id.

Av-/ombokning dos 2

Du måste kunna ta dos 2 på samma plats som du får dos 1 om 7 veckor. Tiden för dos 2 får du när du vaccineras med dos 1. Om du på grund av sjukdom eller en allvarlig händelse inte kan komma på din tid för dos 2 kontaktar du din vaccinatör som ger dig information om hur du får en ny tid. Resor är inte ett giltigt skäl för ombokning. Du ska inte själv boka en dos 1-tid på webben för din dos 2, eftersom det kan medföra problem med registreringen som ligger till grund för ditt covidbevis.

Spruträdd?

Det är vanligt att vara rädd för att ta sprutor och blodprov. Du kan övervinna din rädsla genom att steg för steg vänja dig vid nålar och sticksituationer. Berätta för vårdpersonalen och be om stöd eller extra tid om du behöver det. Att någon förstår dig kan underlätta och hjälpa dig att hantera situationen.
Läs fler tips på 1177.se
_ _ _
 
Ha en fin midsommar och undvik miljöer med trängsel!

Publicerad: