Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Veckans nyheter om vaccineringen och covid-19

Nyhetssammanfattning vecka 32.

16-17-åringar får boka tid

Du som är född 2005 eller tidigare kan nu boka vaccination mot covid-19. Just nu får Västra Götalandsregionen inte så mycket vaccin, men leveranserna väntas öka i september.

1177.se ser du var det finns lediga tider. Du bokar med bank-id eller Freja e-id plus. Om du inte har bank-id kan du ringa vaccinatören för att boka tid.

Du som inte fyllt 18 år kan ta med en samtyckesblankett undertecknad av samtliga vårdnadshavare. Om du inte har med dig samtyckesblanketten så görs en individuell mognadsbedömning på vaccinationsmottagningen. Samtyckesblankett

Hälsodeklaration

Skriv gärna ut och ta med en ifylld hälsodeklaration, så går det smidigare när du kommer till vaccinationen.
Hälsodeklaration
Hälsodeklarationen på flera språk

Fler smittade och sjuka

Antalet positiva fall av covid-19 ökade med 16 procent förra veckan och på sjukhusen märks en liten ökning av inneliggande. I de äldsta åldersgrupperna finns i stort sett inga nya smittade. De som behöver sjukhusvård nu är främst ovaccinerade, i åldrarna 40-70 år.

Efter utlandsresa

Fler än var fjärde av alla konstaterade fall av covid-19 i vår region förra veckan hade koppling till utlandsresor. Alla som inte är fullvaccinerade och som har rest utanför Norden rekommenderas att testa sig vid hemkomst, även utan symptom. Minimera kontakter den närmaste veckan.

Hemtest delas ut i skolor

Snart kommer skolorna i Västra Götaland kunna dela ut hemtest till elever som behöver provta sig för covid-19. Med en smidig provtagning blir smittspårningen i skolåldrarna bättre, och tack vare ett nytt gurgeltest blir själva provtagningen mer skonsam.
_ _ _

Tack för att du fortsätter hålla avstånd och vaccinerar dig.

Följ Närhälsan på Facebook!


Senast uppdaterad: 2021-08-13 14:09