Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ta cellprov!

Den 21-25 maj är det dags för Cellprovsveckan där barnmorskemottagningarna uppmärksammar hur viktigt det är att ta cellprov när man blir kallad. Inför cellprovsveckan har också ett nytt podavsnitt av Sex på arbetstid släpps med tema cellprov och HPV.

Gynekologisk cellprovskontroll ger ett mycket gott skydd mot utveckling av cancer i livmoderhalsen. Om cellförändringar upptäcks i god tid kan de behandlas innan de hunnit utvecklas till cancer.

Cellprovtagning räddar liv!
Cellförändringar i livmoderhalsen utvecklas långsamt. Förändringarna känns inte och märks inte. Det är därför viktigt att gå på flera kontroller i livet. Sedan årsskiftet är gynekologisk cellprovtagning gratis för alla.

– Att gå varje gång du blir kallad ger ett bra skydd mot livmoderhalscancer. Risken minskar med 90 procent. Det gäller alla som har en livmodertapp, oavsett könsidentitet eller sexuell praktik, säger Mia Westlund, barnmorska och utvecklingsledare vid Regionalt cancercentrum väst.

Cellprovsveckan 21 – 25 maj
Närhälsan lanserade tidigare i år en vårdbuss som går under namnet SRHR-bussen och kommer att användas under Cellprovsveckan. I den nya bussen finns bredare dörrar, handikapptoalett samt ramp för rullstol.

Cellprovsbussen åker på turné till olika platser i Västra Götaland och alla barnmorskemottagningar gör en särskild insats för att informera om vikten av att ta cellprov.  Barnmorskor och doulor kommer att finnas på plats vid bussen för att dela ut information om vikten av att ta cellprov samt besvara frågor från befolkningen.

Under cellprovsveckan kommer besökare vid regionens barnmorskemottagningar att få information om gynekologisk cellprovtagning, ta reda på om det är dags för tidsbokning eller göra ett quiz.

Cellprovsbussens turnéplan och öppettider:
Måndag 21/5: Lilla Edet, utanför kommunhuset vid busstationen kl. 10-18
Tisdag 22/5: Skövde, Hertig Johans torg kl. 10-18
Onsdag 23/5: Frölunda Torg, utanför 7-Eleven kl. 10-18
Torsdag 24/5: Partille Åtorget, utanför Willy´s kl. 10-18
Fredag 25/5: Angereds Torg, utanför Netto kl. 10-18

Cellprovsveckan är ett samarbetsprojekt mellan Västra Götalandsregionen, Regionalt cancercentrum väst och Kunskapscentrum för Jämlik vård. 

Sex på arbetstid - Cellprov och HPV
I detta avsnitt pratar vi med Mia Westlund om hur ett cellprov går till, nya direktiv, HPV och vaccinering. Vi pratar också med Emma Karlsson och Sofia Wickstrand Linhem som arbetar i Närhälsans nya rullande mottagning, SRHR-bussen. 

Du hittar Sex på arbetstid här

 


Senast uppdaterad: 2018-05-17 13:31