Kalasmat

Många skålar till hamburgare, tacofärs eller grillspett

Skär upp små tomater, gurka, saltgurka, morot, minimajs, paprika, squash, sockerärter, lök, sallad eller andra grönsaker i bitar, stavar eller skivor och lägg varje grönsak i en egen liten skål. Ketchup och dressing kan passa till hamburgaren.

Minihamburgare (16 st)

  • 600 g nötfärs eller linsfärs
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk vatten
  • 2 msk fett till stekning
  • Eventuellt kryddning, tex tacokrydda
  • Hamburgerbröd, köpta eller hembakta, se recept

Gör så här: Blanda färs, salt, peppar och vatten. Forma till små, platta burgare, stek i matfett ca 1 min per sida. Servera med bröd, ketchup och dressing.

Tacofärs

600 g nötfärs eller sojafärs

  • 2 msk fett till stekning 1 msk tomatpure
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 pressad vitlök
  • 1 msk spiskummin
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm chilipeppar
  • 1-2 tsk oregano
  • 1 tsk salt
  • Svartpeppar
  • 0,5 dl vatten

Gör så här: Bryn  köttfärsen i fettet. Tillsätt alla kryddor och lök. Häll i vattnet och låt färsen steka färdigt ca 20 min på låg värme.

Grillspett

  • 500g lax, kyckling, köttbullar eller korv
  • 1 grön paprika
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 6 cocktailtomater

Gör så här: Dela ingredienserna i lämpligt stora bitar och fördela på blötlagda träspett.

Grilla i ugnen ca 10-15 minuter i 200°C. Snurra spetten då och då.  Tänk på att kycklingen måste vara helt genomstekt.

Hamburgerbröd

16 st

  • 25 g jäst
  • 50g smör
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt 5 dl vetemjöl
  • Äggvita till pensling
  • 0,5 dl sesamfrö

Gör så här: Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37°C. Häll blandningen över jästen och rör om tills det löst sig.

Blanda i socker, salt och mjöl. Arbeta degen i degblandare i ca 10 min. Låt jäsa övertäckt i 30 min.

Dela degen i 16 bitar som rullas till små bullar. Jäs bullarna övertäckta i 20 min.

Sätt ugnen på 225°C. Pensla bullarna med äggvita, strö över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna på galler.

Senast uppdaterad: 2017-07-05 16:26