Veckomeny 3

Måndag - Fiskbåtar

4 portioner

  • 10-12 potatisar
  • 4 morötter
  • 1 liten purjolök
  • 400 g fiskfilé, färsk eller djupfryst
  • 0,5-1 tsk salt
  • 1-2 msk margarin
  • 4 msk lätt crème fraiche

Gör så här: Skala potatisen. Lägg den i en kastrull och tillsätt vatten så att det precis täcker potatisen.

Skölj den färska fisken. Smörj fyra folieark och lägg fisken skuren i bitar på dem. Salta fisken.

Skala morötterna och skär dem i tunna skivor. Skölj purjolöken och skär även den tunt.

Lägg morötter och purjolök på fisken och klicka över margarin. Vik ihop foliepaketen.

Koka upp potatisen, lägg foliepaketen ovanpå potatisen när den kokat i 5 minuter (är fisken inte riktigt tinad kan man lägga på paketen från början). Fisk och potatis kommer att vara färdigt samtidigt. Lägg ev. en klick crème fraiche på fisken när den serveras. Variera rätten genom att lägga tomatskivor och kryddgrönt på fisken istället för morötter och purjolök.

Tisdag - Barnens favoritpastagratäng

4 portioner

  • 7 dl pasta penne eller skruvar
  • 400 gram köttfärs, quorn eller kyckling
  • 2 morötter, rivna
  • 1 st purjolök
  • Rapsolja
  • 1 burk krossade tomater med basilikasmak
  • 1-2 st vitlöksklyftor, pressad
  • 100-150 gram riven mager ost, 17 %

Smaka av med peppar och salt

Gör så här: Koka pastan enligt anvisningar. Sätt ugnen på 250 °C. Skala och riv morötterna. Ansa purjolöken och skär i skivor.

Hetta upp matfett i stekpannan och bryn köttfärs tillsammans med purjolöken och morötterna. Tillsätt tomatkross, vitlök och låt småputtra ca 5 minuter. Smaka av med kryddor.

Onsdag - Korv- och rotfruktsgryta i mikro

4 portioner

  • 4st potatis, okokt
  • 3st morötter
  • 150g rotselleri
  • 1st purjolök
  • 200g vitkål, strimlad
  • 4dl buljong
  • 3 st lagerblad
  • 0,5 tsk salt
  • örtkryddor, torkade
  • 200g mager korv (nyckelhålsmärkt)
  • 2-3 dl gröna sojabönor (färdigförvällda, frysta)

Gör så här: Rengör, ansa och skär potatis, rotfrukter och grönsaker i mindre bitar. Lägg dem i en form eller gryta. Häll över buljong och tillsätt kryddorna. Tillaga under lock på full effekt i 7 minuter. Rör om. Tänk på att behålla lite spänst i grönsakerna.

Dra skinnet av korven och skär i tjocka skivor som delas till halvmånar. Lägg i korven i grytan och tillaga under lock på full effekt i ytterligare cirka 5 minuter. Lägg i sojabönorna och låt bli varma. Denna gryta behöver inte kompletteras med potatis, ris eller pasta.

Torsdag - Linssoppa med tomat

4 portioner

  • 1gul lök (kan uteslutas)
  • 1 msk olja
  • 1 liter vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 dl röda linser
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 lagerblad
  • 1 burk krossade tomater (à 400 g)
  • 2 vitlöksklyftor (kan uteslutas)
  • 1/2 msk rödvinsvinäger
  • 1/2 tsk timjan, 1 tsk basilika
  • 1 tsk salt

Gör så här: Skala och hacka löken och fräs den i oljan.

Tillsätt grönsaksbuljong, sköljda linser, paprikapulver, lagerblad och krossade tomater. Låt koka 10-15 minuter under lock.

Tillsätt pressad vitlök och smaka av med vinäger, kryddor och salt.

Fredag - Fisk med frasigt täcke

4 portioner

  • 400-600 g färsk eller djupfryst fiskfilé (sej, hoki, torsk eller rödspätta)
  • 2-3 msk pressad citron
  • 0,5-1 tsk salt ë
  • 1-2 skivor smulat vitt bröd
  • 2 msk flytande margarin
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 dl hackad persilja (alternativt gräslök och dill)

Gör så här: Sätt ugnen på 200°C. Skölj de färska fiskfiléerna. Skär större filéer i bitar eller rulla ihop de mindre. Fryst fiskblock kan tinas något och skäras i ca 2 cm tjocka skivor eller kuber. Lägg fisken på ett ugnssäkert fat, salta och droppa över citron.

Blanda smulat bröd, margarin, pressad vitlök, persilja, salt och peppar. Bred ut blandningen över fisken.

Tillaga i ugnen ca 20-30 minuter tills fiskköttet är vitt och fast. Servera med potatis eller ris och en god sallad.

Senast uppdaterad: 2017-07-05 16:28