Veckomeny 5

Inköpslista vecka 5

Måndag - fisk kokt i sås

4 portioner

  • 400-600 g färsk eller djupfryst fiskfilé, t ex sej, torsk eller kolja

Sås:

  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 1 fiskbuljong
  • 1 dl mjölk eller matlagningsgrädde
  • 1-2 msk flytande margarin
  • Eventuellt 1 msk pressad citron

Smaksättningsförslag:

  • 1 msk pressad citron
  • 1 msk fransk senap
  • 1 dl finskuren dill eller persilja
  • 1-2 msk riven pepparrot
  • 1 msk curry
  • 1 tsk smulad dragon och 1 msk fransk senap

Skölj de färska fiskfiléerna. Skär större filéer i bitar eller rulla ihop de mindre. Fryst fiskblock kan tinas något och skäras i ca 2 cm tjocka skivor eller kuber.

Välj en låg, vid kastrull (traktörpanna). Vispa ut mjölet med vattnet direkt i pannan. Tillsätt buljongtärning, mjölk eller grädde och margarin. Koka upp under omrörning och koka ett par minuter. Såsen ska vara tjock eftersom fisken kommer att ge ifrån sig vätska. Smaksätt såsen med något av förslagen (curry blandas bäst med mjölet från början). Lägg i fisken och låt sjuda under lock utan omrörning i 5-10 minuter.

Servera kokt potatis, potatismos, pressad potatis eller ris till och gärna någon kokt grönsak som exempelvis broccoli eller ärtor.

Tisdag - Färs till köttbullar, pannbiffar eller köttfärslimpa

Klassisk och ofta mycket uppskattad mat som kan serveras till både potatis, ris och pasta. Gör eventuellt en brunsås till. Kom ihåg grönsakerna!

  • 400-450 g nöt- eller blandfärs
  • ¾ dl havregryn eller 4 msk ströbröd
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 ½-2 dl vatten eller mjölk
  • 1 ägg
  • 1/2-1 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 msk riven gul lök

Gör så här: Om du ska göra köttfärslimpa, sätt ugnen på 200° C.

Blanda havregryn eller ströbröd och potatismjöl med vätskan i en bunke. Den större mängden till köttfärslimpan. Låt svälla i ca 10 min.

Rör ner ägg, salt, peppar och lök. Blanda ner färsen. Rör smeten jämn. Bestäm vilken form du vill ha på färsen. Köttfärslimpa steks i smord form i mitten av ugnen i ca 50-60 min. Köttbullar och pannbiff genomsteks i stekpanna tills de fått vacker färg och klar vätska kommer vid stickprov.

Onsdag - Fiskgratäng för hela familjen med grönt potatismos

4 portioner

  • 400 g fiskfilé (t ex hoki, sej eller spätta)
  • ½ gul lök
  • ¾ förpackning krossade tomater
  • 1 tsk basilika eller rosmarin
  • Eventuellt pressad vitlök
  • 1 dl riven ost
  • 1/2 tsk salt

Gör så här: Sätt ugnen på 200 °C. Skala och hacka eller riv löken. Blanda lök, krossade tomater, basilika och eventuellt pressad vitlök. Lägg fiskfiléerna i botten och på en ugnssäker form. Häll över tomatröran och strö över lite ost. Sjud i ugnen ca 20 minuter. Servera med potatismos, gröna bönor och bröd.

Potatismos 4 portioner

  • 10-12 potatisar
  • Vatten
  • 2-2 1/2 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk flytande margarin
  • 1 dl hackad färsk persilja

Potatismos: Skala potatisen och skär i mindre bitar. Koka den mjuk i vattnet. Häll av kokvattnet. Mosa potatisen i kastrullen med potatisstöt eller pressa den genom purépress. Späd med mjölken och arbeta moset så att det blir luftigt. Smaksätt med matfett och lite salt. Tillsätt hackad persilja i moset.

Torsdag - Grön ärtsoppa

4 mindre portioner

  • 2-3 msk gul lök, riven eller hackad
  • 2 klyftor vitlök, riven eller hackad
  • 1 påse (600g) frysta gröna ärter
  • 2 buljongtärningar
  • 4 dl vatten
  • 1 1/2 dl mjölk
  • Svartpeppar

Fräs lök och vitlök i lite rapsolja 2-3 minuter eller tills det mjuknar. Häll i vatten, buljongtärningar och ärtor, låt koka i 5-8 min. Mixa soppan grovt med en stavmixer (men mixa den inte helt slät). Ställ tillbaks kastrullen på plattan på svag värme och häll i mjölken och smaksätt med peppar. Önskar du en lösare konsistens på soppan kan du hälla i mer vatten. Servera med bröd och pålägg alternativt pannkaka till efterrätt.

Grön ärtpuré till bebisar:

  • 200 g gröna ärtor (frysta)
  • 1-2 potatisar, skalade
  • Kokvatten
  • 1-2 msk matfett (eller 1 tsk per smakportion)

Koka potatisen och ärtorna mjuka. Mixa till slät konsistens, späd eventuellt med lite kokvatten om lösare puré önskas. Berika med lite extra fett, ca 1 tsk per portion.

Fredag - Vegetariska tacos med guacamole

 4 portioner

  • 1 förpackning vegetarisk färs (sojafärs eller quornfärs)
  • 1/2 rödlök, hackad
  • 1 msk olja
  • Tomatpuré
  • Chilipulver
  • Spiskummin
  • 1/2-1 dl vatten
  • Smaksätt med lite salt

Gör så här: Stek lök i oljan i en stekpanna tillsammans med färsen. Tillsätt tomatpuré, chilipulver och spiskummin. Tillsätt vattnet och låt sjuda i 15-20 min. Smaka av med lite salt.

Guacamole:

  • 2 avokado
  • 1 vitlöksklyfta
  • Pressad citron

Gör så här: Dela och kärna ur avokadon. Gröp ur och mosa avokadoköttet. Pressa ner vitlöksklyftan och smaka av med lite pressad citronsaft och eventuellt lite salt.

Servera med:

  • 2 - 3 tomater, hackade
  • 1 salladshuvud, i bitar
  • 1 paprika, hackad
  • 1 paket mjuka tortillabröd
  • 1 paket majs (à 340 g)
  • Oliver
  • 1 dl riven ost
  • 1 - 2 dl gräddfil
  • Tacosås

Värm tortillabrödet enligt anvisningen på förpackningen. Fyll brödet med färs, grönsaker, ost, guacamole, gräddfil och tacosås.

Senast uppdaterad: 2017-08-28 11:43