Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Söker du en barnmorskemottagning eller ungdomsmottagning? De hittar de hittar du numer här www.vgregion.se/barnmorskemottagning och www.vgregion.se/ungdomsmottagning

Blandade barnmatsrecept

Blandade barnmatsrecept för små barn, till exempel äggrätter, frikadeller, vegetariska rätter och sås till bebisar.

Mosat ägg

  • 1 ägg
  • 1 msk vatten
  • ½ tsk flytande margarin

Gör så här: Hårdkoka ägget, mosa med gaffel tillsammans med vatten och margarin.

Äggröra

  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk
  • 1 tsk flytande margarin

Gör så här: Blanda ägg, mjölk och margarin i en kastrull. Rör runt och hetta upp till äggröran är krämig.

Frikadeller

  • 300 g köttfärs
  • 1 dl mjölk
  • 3 msk potatismjöl

Gör så här: Blanda mjölk, färs och potatismjöl. Rulla eller spritsa små bollar och koka dem i vatten. Frikadellerna är färdiga när de flyter upp till ytan. Mosa frikadellerna tillsammans med flytande margarin.
Dill, persilja och örter är bra kryddor och ger lite extra färg.

Sås till maten - gott även för små barn

Liten sats:

  • 1 msk matfett
  • ½ msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • Stor sats:
  • 3 msk matfett
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 liter mjölk

Gör så här: Smält fett i en kastrull, rör ner mjölet, späd med vätska under omrörning. Låt koka upp, därefter småkoka i ca 5 minuter. Det går bra att använda spadet från fisk/kött eller grönsakskok, som vätska istället för mjölk. Såsen kan smaksättas med t ex citron och/eller dill.

Lins- och sötpotatispuré

En komplett vegetarisk måltid

  • 1 dl skalad och tärnad sötpotatis
  • ½ dl majs (frusen eller på burk)
  • 1 dl kokosmjölk, lätt
  • 2 msk röda linser
  • 2 tsk rapsolja, olivolja eller flyttande margarin

Gör så här: Koka upp allt och låt det puttra under lock tills sötpotatisen och linserna är mjuka, ca 15 minuter. Mixa allt med en stavmixer till önskad konsistens. Blanda i några matskedar vatten för en lösare konsistens vid behov. Med hjälp av en kökssil kan man sila bort majsskalet om bebisen behöver helt slät puré. Går bra att frysa in i lämpligt stora portioner.

Tips! Frys in lämpligt stora smakportioner

Färdig puré kan klickas ut på ett bakplåtspapper och ställas i frysen en stund. När klickarna stelnat, ta bort dem från pappret och förvara i plastpåse. Lätt att ta fram och tina en frusen klick.

Det går även bra att fördela den färdiga purén/såsen i istärningsfack. Slå ut kuberna när maten är frusen och förvara kuberna i större fryslådor eller fryspåsar.


Senast uppdaterad: 2019-01-16 16:37