Blandade barnmatsrecept

Blandade barnmatsrecept för små barn, till exempel äggrätter, frikadeller och sås till bebisar.

Mosat ägg

  • 1 ägg
  • 1 msk vatten
  • ½ tsk flytande margarin

Gör så här: Hårdkoka ägget, mosa med gaffel tillsammans med vatten och margarin.

Äggröra

  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk
  • 1 tsk flytande margarin

Gör så här: Blanda ägg, mjölk och margarin i en kastrull. Rör runt och hetta upp till äggröran är krämig.

Köttfärsröra

  • 400 g köttfärs
  • 6 dl riven morot
  • ½-1 dl vatten

Gör så här: Blanda köttfärs och vatten. Riv morötter fint och rör ner i köttfärsen.
Koka upp och låt småkoka ca 10-15 min. Mixa till puré och kyl snabbt i vattenbad. Dela upp i små portioner och frys in.

Frikadeller

  • 300 g köttfärs
  • 1 dl mjölk
  • 3 msk potatismjöl

Gör så här: Blanda mjölk, färs och potatismjöl. Rulla eller spritsa små bollar och koka dem i vatten. Frikadellerna är färdiga när de flyter upp till ytan. Mosa frikadellerna tillsammans med flytande margarin.
Dill, persilja och örter är bra kryddor och ger lite extra färg.

Sås till maten - gott även för små barn

Liten sats:

  • 1 msk matfett
  • ½ msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • Stor sats:
  • 3 msk matfett
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 liter mjölk

Gör så här: Smält fett i en kastrull, rör ner mjölet, späd med vätska under omrörning. Låt koka upp, därefter småkoka i ca 5 minuter. Det går bra att använda spadet från fisk/kött eller grönsakskok, som vätska istället för mjölk. Såsen kan smaksättas med t ex citron och/eller dill.

Tips! Frys in lämpligt stora smakportioner

Färdig puré kan klickas ut på ett bakplåtspapper och ställas i frysen en stund. När klickarna stelnat, ta bort dem från pappret och förvara i plastpåse. Lätt att ta fram och tina en frusen klick.

Det går även bra att fördela den färdiga purén/såsen i istärningsfack. Slå ut kuberna när maten är frusen och förvara kuberna i större plastlådor eller i plastpåsar.

Senast uppdaterad: 2017-10-18 12:34