Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Fisk

Snabb tonfisksås

4 portioner

  • 2 gula lökar
  • 2 röda eller gula paprikor
  • Curry efter smak
  • 2 msk maizena
  • 2 burkar tonfisk i olja

Smaksätt med peppar och lite salt med jod.

Gör så här: Finhacka lök och paprika i mixer, fräs i gryta med 1 msk olja från tonfiskburken. Rör ner curry och låt fräsa med ett ögonblick. Rör därefter ner maizena och tillsätt den avrunna tonfisken. Om såsen blir för tjock, späd med några matskedar vatten. Smaksätt med peppar och salt. Servera med broccoli och ris eller pasta.

Festlig pastagratäng med rökt lax

4 portioner

  • 250 g krossade tagliatelle
  • 2 purjolökar
  • 250 g kallrökt lax eller stekta laxbitar
  • 1-2 paket färdig ostsås eller hemlagad ostsås
  • ½ citron, skal och saft

Smaksätt eventuellt med peppar.

Gör så här: Sätt ugnen på 250 °C. Koka tagliatellen enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj och skär purjolöken i strimlor och lägg ner den i pastavattnet när några minuter återstår av koktiden. Skär laxen i små bitar. Häll av vattnet av pastan och purjolöken i ett durkslag. Rör ner laxen och ostsåsen. Krydda med peppar, citronskal och citronsaft.
Häll laxpastan i en smord ugnsform. Gratinera i övre delen av ugnen, 12-15 minuter. Servera grönsaker till.

Lax i ugn med pestotäcke

4 portioner

  • 400-500 g lax
  • 1/2 dl pesto

Gör så här: Sätt ugnen på 175°C. Lägg fisken på ett ugnsfast fat. Fördela peston över. Tillaga i ugnen i 15-20 minuter. Servera med potatismos, pasta eller ris och grönsaker, t ex gröna ärter.

Smakrik fisksoppa med räkor eller musslor

4 portioner

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1-2 rivna morötter
  • 1 äpple
  • 2 tsk färsk ingefära, riven
  • 1 msk flytande margarin eller olja
  • 1 msk tomatpuré
  • 4-5 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 1 förp (3 dl) gräddmjölk, 6% fett
  • 2 msk persilja, hackad
  • 225 g räkor eller musslor
  • 400 g vit fisk, t.ex. sejfilé

Garnering:

  • 1 äpple

Gör så här: Skala och hacka lök och vitlök fint samt riv morot. Skala och tärna äpplet. Fräs lök, vitlök, morot, ingefära och äpple i fettet i en kastrull. Tillsätt tomatpuré. Häll på vattnet och lägg i buljongtärningen. Låt sjuda i fem minuter.

Vispa ut mjölet i gräddmjölken och häll i soppan. Sjud i ytterligare tre minuter.

Skär fisken i bitar. Lägg ner den och tag grytan från värmen. Låt stå med lock 5-10 minuter tills fisken är färdig. Lägg ner räkor eller musslor och låt allt bli varmt. Strö över persiljan före servering. Servera med gott bröd.

Fiskbåtar

4 portioner

  • 10-12 potatisar
  • 3-4 morötter
  • 1/2 purjolök
  • 400 g fiskfilé, färsk eller fryst
  • 1/2 -1 tsk salt med jod
  • Svartpeppar
  • 1-2 msk margarin eller smör
  • Bakplåtspapper, steksnöre
  • 4 msk lätt crème fraiche och pressad citron till servering

Gör så här: Skala potatisen. Lägg den i en kastrull och tillsätt vatten så att det precis täcker potatisen. För att få plats med fyra fiskpaket behövs en stor och vid gryta.

Skölj och skär den färska eller upptinade fisken i bitar. Lägg fisken på ett bakplåtspapper, en portion per papper. Salta fisken.

Skala morötterna och skär dem i tunna skivor. Skölj purjolöken och skär även den tunt.

Lägg morötter och purjolök på fisken och klicka över margarin. Vik ihop bakplåtspappret till paket. Knyt ett tunt bomullssnöre (steksnöre) runt.

Koka upp potatisen, lägg paketen ovanpå potatisen när den kokat i 5 minuter (är fisken inte riktigt tinad kan man lägga på paketen från början). Fisk och potatis kommer att vara färdiga samtidigt. Pressa citron och klicka crème fraiche på fisken när den serveras. Variera rätten genom att lägga tomatskivor och kryddgrönt på fisken istället för morötter och purjolök.

Fisk med frasigt täcke

4 portioner

  • 400-600 g färsk eller fryst fiskfilé (sej, hoki, torsk eller rödspätta)
  • 2 msk pressad citron
  • 1/2-1 tsk salt med jod
  • Peppar
  • 1-2 skivor smulat vitt bröd
  • 2 msk flytande margarin
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 dl hackad persilja (alternativt gräslök och dill)

Gör så här: Sätt ugnen på 200° C. Skölj de färska fiskfiléerna. Skär större filéer i bitar eller rulla ihop de mindre. Fryst fiskblock kan tinas något och skäras i ca 2 cm tjocka skivor eller kuber. Lägg fisken på ett ugnssäkert fat, salta fisken lätt och droppa över citron.

Blanda smulat bröd, margarin, pressad vitlök, persilja, resten av saltet och peppar. Bred ut blandningen över fisken.

Tillaga i ugnen ca 20-30 minuter tills fiskköttet är vitt och fast. Servera med pressad potatis eller ris och en god sallad.

Fisk kokt i sås

4 portioner

  • 400-600 g färsk eller fryst fiskfilé, t ex sej, torsk eller kolja

Sås:

  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 dl mjölk eller matlagningsgrädde
  • 1-2 msk flytande margarin
  • Smaksätt med 1 msk pressad citron

Fler smaksättningsförslag:

  • 0,5 - 1 dl finskuren dill eller persilja
  • 1-2 msk riven pepparrot
  • 1 msk curry
  • 1 msk fransk senap och 1 tsk smulad dragon

Gör så här: Skölj de färska fiskfiléerna. Skär större filéer i bitar eller rulla ihop de mindre. Fryst fiskblock kan tinas något och skäras i ca 2 cm tjocka skivor eller kuber.

 

Välj en låg, vid kastrull (traktörpanna). Vispa ut mjölet med vattnet direkt i pannan. Tillsätt buljongtärning, mjölk eller grädde och margarin. Koka upp under omrörning och koka ett par minuter. Såsen ska vara tjock eftersom fisken kommer att ge ifrån sig vätska. Smaksätt såsen med något av förslagen (curry blandas bäst med mjölet från början). Lägg i fisken och låt sjuda under lock utan omrörning i 5-10 minuter.

Servera kokt potatis, potatismos, pressad potatis eller ris till och gärna någon kokt grönsak som exempelvis broccoli eller ärtor.

Fiskgratäng för hela familjen med grönt potatismos

4 portioner

  • 400 g fiskfilé (t ex hoki, sej eller spätta)
  • ½ gul lök
  • 1 förp krossade tomater
  • 1 tsk basilika eller rosmarin
  • Eventuellt pressad vitlök
  • 1 dl riven ost
  • 1/2 tsk salt med jod

Gör så här: Sätt ugnen på 200 °C. Skala och hacka eller riv löken. Blanda lök, krossade tomater, basilika och eventuellt pressad vitlök. Lägg fiskfiléerna i botten på en smord, ugnssäker form. Häll över tomatröran och strö över lite ost. Sjud i ugnen ca 20 minuter. Servera med potatismos, gröna bönor och knäckebröd.

Kesotorsk med kaviar och purjolök

 4 portioner

  • 400 g torsk eller sej (färsk eller tinad fryst fisk)
  • Purjolök, ca 20 cm strimlad
  • ½ dl kaviar
  • 1 burk keso, 500 g
  • ½ tsk salt med jod
  • Peppar

Gör så här: Sätt ugnen på 200° C. Lägg fisken i en smord ugnsform, salta och peppra. Strimla purjolöken. Blanda en röra av keso, purjolök och kaviar. Lägg kesoröran över fisken och ställ in i ugnen. Tillaga i ca 30-40 min eller tills fisken är färdig, (fiskköttet ska vara vitt och fast). Servera med kokt potatis och färgglada grönsaker, exempelvis broccoli, haricots verts eller rivna morötter.

Lax i tortillabröd

4 portioner

  • 500 g laxfilé
  • 1 msk rapsolja eller flytande margarin
  • 2 avokado
  • Gurka, tomat, majs och andra favoritgrönsaker
  • Ruccola eller andra blad
  • Turkisk yoghurt eller keso
  • ½-1 tsk salt med jod
  • Citronpeppar
  • Eventuellt saften av 1 lime
  • Tortillabröd, 8 st

Gör så här: Dela laxen i små bitar och stek i olja. Krydda fisken med lite salt och citronpeppar. Lägg upp grönsakerna samt den turkiska yoghurten (keson) i olika skålar. Låt sedan var och en göra sin egen wrap och välja favorittillbehör. Pressa eventuellt över lite lime. Vill man göra det ännu enklare kan man använda sig av färdigrökt fisk.

Tandorilax med morotstzatziki

4 portioner

  • 4 portioner ris, gärna fullkornssris
  • 4 portionsbitar lax (á 125 gram)
  • 1 citron
  • Tandorikrydda
  • Broccoli

Gör så här: Tina fisken i kallt vattenbad i sin förpackning om den varit fryst. Sätt ugnen på 200°C. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Pressa citron över laxen och strö över tandorikrydda på båda sidor. Lägg laxen i en smord ugnsform och tillaga ca 15 minuter tills innertemperaturen är 56°C. Servera med ris, kokt broccoli och morotstzatziki. 

Morotstzatziki

Blanda ihop:

  • 2 dl yoghurt naturell, 3 % fett (filtrera genom kaffefilter för tjockare konsistens)
  • 1-2 morötter, finrivna
  • 1-2 vitlöksklyftor, pressade
  • Hackad färsk mynta
  • 1 krm salt
  • 1/4 krm svartpeppar

Snabb makrillsås

4 portioner

  • 4 portioner pasta
  • 1 hackad gul lök
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 msk rapsolja eller flytande matfett
  • 3 burkar makrill i tomatsås
  • 2 förpackningar krossade tomater
  • 1 näve färsk ruccola eller spenat
  • Smaksätt med torkad oregano, kapris, peppar och lite salt
  • Morot

Gör så här: Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Låt lök och vitlök mjukna i matfett i en kastrull. Tillsätt krossade tomater och makrill, låt puttra ihop. Rör ner ruccola eller spenat och smaksätt med oregano, kapris, peppar och lite salt. Servera med pasta och riven morot eller morotsstavar. 

Kokt torsk med äggsås och pressad potatis

4 portioner

  • 8-10 potatisar, ca 800 g
  • 400 g torskfilé
  • 2 hårdkokta hackade ägg
  • 2 dl lättmjölk
  • 2 dl vatten
  • 3 msk vetemjöl
  • 1-2 msk flytande matfett
  • Hackad dill
  • Smaksätt med peppar och lite salt
  • Gröna ärtor

Gör så här: Koka ägg och potatis. Skär torsken i kuber. Vispa ut mjölet i vatten i en låg, vid kastrull. Tillsätt mjölk och matfett. Låt koka upp under omrörning. Koka några minuter tills såsen blir lagom tjock. Lägg ner fiskbitarna i såsen och låt sjuda ca 5 minuter.  Hacka äggen och strö över. Smaka av med dill, peppar och lite salt. Servera med pressad kokt potatis och gröna ärtor.

Kokosfisk

4 portioner

  • 4 portioner ris
  • 400 g torskfilé
  • Kokosflingor
  • Flytande matfett
  • 400 ml kokosmjölk, light/ lätt
  • ½ dl matlagningsgrädde (4 %)
  • 2 msk kycklingfond
  • 1 lime, skal + saft
  • 1 ½ tsk torkad ingefära
  • 2 dl frysta gröna sojabönor eller haricots verts
  • Maizena
  • Smaksätt eventuellt med peppar och lite salt
  • Grönsaker

Gör så här: Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Salta fisken och vänd i kokos. Stek fisken i flytande matfett. Häll kokosmjölk, matgrädde, kycklingfond, skal och saft från lime, ingefära i en kastrull och koka upp. Red med maizena om tjockare sås önskas. Häll i gröna sojabönor eller haricots verts och låt bli varma. Smaka av med peppar och lite salt. Servera fisken med kokt ris, sås och grönsaker av valfri sort.


Senast uppdaterad: 2019-08-30 10:36