Grönsakspuréer

Att laga egen barnmat är enkelt! Här hittar du recept på potatis-och grönsakspuréer. Perfekt som smakportioner!

Morotspuré (3-4 dl)

  • 3 morötter 
  • 2 potatisar 
  • Kokvatten 
  • 1-2 msk matfett

Broccolipuré (3-4 dl)

  • 200 g broccoli (färsk el djupfryst)
  • 1-2 potatisar
  • Kokvatten
  • 1-2 msk matfett

Palsternackspuré (3-4 dl)

  • 3 palsternackor 
  • 2 potatisar 
  • Kokvatten 
  • 1-2 msk matfett

Ärtpuré (3-4 dl)

  • 200 g gröna ärtor (djupfrysta)
  • 1-2 potatisar
  • Kokvatten
  • 1-2 msk matfett

Majspuré (3-4 dl)

  • 200 g majskorn (djupfrysta)
  • 2-3 potatisar
  • Kokvatten
  • 1-2 msk matfett

 

Blomkålspuré (3-4 dl)

  • 200 g blomkål (färsk eller djupfryst)
  • 1-2 potatisar
  • Kokvatten
  • 1-2 msk matfett

 

Rotfruktpuré (3-4 dl)

  • 2 morötter 
  • 2 palsternackor 
  • 1 potatis 
  • Kokvatten 
  • 1-2 msk matfett

Blandpuré

Blandade valfria färska eller frysta grönsaker
Ev. potatis
Kokvatten
Matfett

Gör så här

Skölj och skala grönsakerna. Skär grönsakerna i jämnstora delar. Koka upp vatten utan salt. Använd så mycket vatten att det precis täcker grönsakerna. Lägg i grönsakerna i det kokande vattnet och koka dem mjuka.

Mixa grönsakerna med stavmixer eller matberedare tillsammans med lite av kokvatten. Tillsätt matfett med minst 80 % fetthalt, t ex flytande margarin eller olja (lämplig mängd fett är ca 1 tsk per portion). Mixa till slät konsistens. Majs- och ärtpurén kan behöva silas genom en finmaskig sil alternativt pressa genom t ex en vitlökspress för att få bort alla skaldelar och bli helt slät. De första puréerna ska vara lösa.

Tips!

Frys in de färdiga puréerna i exempelvis istärningslåda, muffinsformar eller klicka ut på ett bakplåtspapper. När det frusit kan de små portionerna läggas över i fryspåsar eller i matlådor. Matfettet kan även tillsättas vid servering.

Senast uppdaterad: 2017-10-18 12:34