Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Grönsakspuréer

Att laga egen barnmat är enkelt! Här hittar du recept på potatis-och grönsakspuréer. Perfekt som smakportioner!

Morotspuré (3-4 dl)

  • 3 morötter 
  • 2 potatisar 
  • Kokvatten 
  • 1-2 msk matfett

Broccolipuré (3-4 dl)

  • 200 g broccoli (färsk el djupfryst)
  • 1-2 potatisar
  • Kokvatten
  • 1-2 msk matfett

Palsternackspuré (3-4 dl)

  • 3 palsternackor 
  • 2 potatisar 
  • Kokvatten 
  • 1-2 msk matfett

Ärtpuré (3-4 dl)

  • 200 g gröna ärtor (djupfrysta)
  • 1-2 potatisar
  • Kokvatten
  • 1-2 msk matfett

Majspuré (3-4 dl)

  • 200 g majskorn (djupfrysta)
  • 2-3 potatisar
  • Kokvatten
  • 1-2 msk matfett

 

Blomkålspuré (3-4 dl)

  • 200 g blomkål (färsk eller djupfryst)
  • 1-2 potatisar
  • Kokvatten
  • 1-2 msk matfett

 

Rotfruktpuré (3-4 dl)

  • 2 morötter 
  • 2 palsternackor 
  • 1 potatis 
  • Kokvatten 
  • 1-2 msk matfett

Blandpuré

Blandade valfria färska eller frysta grönsaker
Ev. potatis
Kokvatten
Matfett

Gör så här

Skölj och skala grönsakerna. Skär grönsakerna i jämnstora delar. Koka upp vatten utan salt. Använd så mycket vatten att det precis täcker grönsakerna. Lägg i grönsakerna i det kokande vattnet och koka dem mjuka.

Mixa grönsakerna med stavmixer eller matberedare tillsammans med lite av kokvatten. Tillsätt matfett med minst 80 % fetthalt, t ex flytande margarin eller olja (lämplig mängd fett är ca 1 tsk per portion). Mixa till slät konsistens. Majs- och ärtpurén kan behöva silas genom en finmaskig sil alternativt pressa genom t ex en vitlökspress för att få bort alla skaldelar och bli helt slät. De första puréerna ska vara lösa.

Tips!

Frys in de färdiga puréerna i exempelvis istärningslåda, muffinsformar eller klicka ut på ett bakplåtspapper. När det frusit kan de små portionerna läggas över i fryspåsar eller i matlådor. Matfettet kan även tillsättas vid servering.

Sötpotatis och majspuré

  • 1 st medelstor sötpotatis
  • 1 dl majs (fryst eller på burk)
  • Ca 2 dl vatten 
  • 1 msk vegetabilisk fett (olja eller flytande margarin)

Skala sötpotatisen och skär den i tärningar. Koka upp vatten och lägg i potatisen och majsen. Koka tills potatisen är mjuk, det tar ca 10 och 15 minuter. Mosa med gaffel eller mixa med stavmixer till önskad konsistens. Sila bort majsskalet med hjälp av en kökssil om bebisen behöver helt slät puré. Blanda i matfett. Justera konsistensen med kokvatten, bröstmjölk eller ersättning.


Senast uppdaterad: 2019-01-16 16:40