Gröna tips

Att ofta äta grönsaker, rotfrukter, frukt och bär främjar hälsan hos både barn och vuxna. Att äta grönt tillsammans med andra, kan öka nyfikenheten hos barn att testa nya sorter.

Morotssallad

Skala och finriv morötter. Tillsätt krossad ananas. 

Vitkålssallad med apelsin och russin

Ingerdienser:

  • 1/2 vitkålshuvud
  • 2-3 apelsiner
  • 1 dl russin

Gör så här: Strimla vitkålen eller riv den grovt. Skala och hacka apelsinerna i tärningar. Blanda vitkålen, apelsinbitar och russin i en skål.

Vitkålssallad – med lång hållbarhet

 Ingredienser: 

  • 3 liter finstrimlad vitkål
  • 2-4 dl grovt riven morot
  • 1 paprika eller 1 äpple
  • 1/2 strimlad purjolök

Dressing:

  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 1/2 dl olja
  • 1/2 dl vatten
  • Eventuellt lite socker
  • Kryddor t ex svartpeppar, lite salt med jod, vitlök, örtkryddor

Gör så här: Riv grönsakerna och lägg dem i en stor skål. Koka upp dressing under omrörning. Slå den heta dressingen över grönsakerna och blanda. Låt stå en stund och dra. Klart att servera. Håller ca en vecka i kylskåp.

Grönsaksstavar och dipp

Gör så här: Skär stavar av valfria grönsaker; t ex morötter, gurka, paprika, rädisor, paprika, blomkål och broccoli.

Dipp: blanda 2 dl lättfil eller yoghurt med lite chilisås. Smaksätt eventuellt med lite peppar.

Ugnsbakade rotsaker

Ingredienser:

  • 1 röd lök och/eller ½ purjolök
  • 2 små eller en större palsternacka
  • ½ kålrot
  • 4 morötter
  • ½ msk rapsolja
  • ½ tsk salt med jod

Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Skala och skär löken i klyftor eller purjolöken i bitar. Skala och skär rotsakerna i rejäla bitar. Lägg allt i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Droppa över lite olja. Baka i ugnen i 20-30 min.

Hummus

Ingredienser:

  • 1 förpackning kikärter, färdigkokta (a´400 g)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 krm paprikapulver eller kajennpeppar
  • En näve persilja
  • 1 msk rapsolja eller olivolja
  • 1 msk citronsaft

Gör så här: Spola av kikärterna i kallt vatten. Sätt på matberedaren och släpp ner vitlöken. Lägg i kikärterna och därefter spiskummin, citronsaft, persilja, olja och salt. Mixa till en jämn smet. Lägg upp röran i en skål och strö över lite paprikapulver eller kajennpeppar. Jättegott både som pålägg, tillbehör till maten och som grönsaksdipp!

Grönsaksspett

Färska grönsaker är goda att grilla, antingen ute på grillen eller i ugnen. Dessutom roligt för barnen att få göra sitt eget grönskasspett. Några förslag på härliga grönsaker att trä på spett:

  • Körsbärstomater
  • Paprika i bitar, färsk majskolv i bitar
  • Squash
  • Färsk lök
  • Broccoli

Spetten är goda att servera till stekt eller grillad lax eller kyckling med bulgur, ris eller potatis.                     

                                 

Tips!

  • Skiva grönsaker eller frukt och lägg på smörgåsen
  • Lägg frukt eller bär i fil, yoghurt eller på gröt eller mixa i smoothie till frukost eller mellanmål.
  • Skicka med frukt till skolan. I förskolan får barnet ofta frukt i samband med fruktstund. 
  • Servera stavar av gurka, morötter, broccoli- eller blomkålsbuketter medan du lagar maten. Även perfekt som fredagsmys!
  • Lägg grönsaker, rotfrukter och baljväxter i maten. T ex linser, bönor, rivna morötter eller vitkål i köttfärssås, tacofärs, i pannbiffar eller grytor.
  • Servera frukt som efterrätt och mellanmål. Mindre barn tycker ofta det är roligt med ”båtar” av äpplen och päron eller bananpengar som också är lättare att äta. Fuktsallad eller fruktspett är ett uppskattat mellanmål eller efterrätt. 
  • Servera grönsaksbuffé. Ställ fram skålar med olika grönsaker, frukt och bär och låt sedan barnet själv lägga upp på tallriken vad det vill ha. 
  • Ha en eller flera vegetariska måltider i veckan.
Senast uppdaterad: 2017-10-18 12:34