Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hemlagade järnberikade grötar

Berikning per portion

  • 2 tsk (4-5 gram) smulat Tunnpaltbröd eller Järnrikebröd (tre skivor räcker till fyra port)
  • 1 tsk rapsolja

eller

  • 3 st torkade aprikoser (mixade eller finhackade)
  • 1 tsk rapsolja

Mixa eller mortla brödet eller aprikoserna och blanda ner tillsammans med oljan i valfritt recept. 

Havregrynsgröt

  • 1 dl mixade havregryn
  • 2,5 dl vatten

Koka upp vatten och havregryn. Låt koka 2-3 minuter under omrörning. Går utmärkt att göra i mikron. 

Polentagröt

  • 1 msk polentagryn
  • 2 dl vatten eller mjölk

Vispa ner grynen i kokande vatten. Låt koka ca 5-8 minuter under omrörning. 

Rågmjölsgröt

  • ½ dl grovt rågmjöl
  • 2 dl vatten

Koka upp vattnet. Tag av kastrullen från värmen och vispa ner mjölet. Koka på svag värme under omrörning i ca 10 minuter. Kan även smaksättas med russin eller annan torkad frukt.

Blanda vatten/mjölk och Maizena i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt koka någon minut. 

Bovete/hirsgröt

  • ½ dl hel hirs eller bovetegryn
  • 1½ dl vatten

Bryn grynen i olja ca 5 min under omrörning. Tillsätt vattnet och låt koka i 10 min. Låt stå för att svälla i ca 30 minuter före serveringen.
Med hirsflingor eller boveteflingor kan man koka gröten på kortare tid.

Mannagrynsgröt

  • ¼ dl mannagryn
  • 2 dl mjölk

Värm mjölken. Rör ner mannagrynen. Låt småkoka under omrörning några minuter. 


Senast uppdaterad: 2018-02-13 11:12