Hemlagade järnberikade grötar

Berikning per portion

  • 2 tsk (4-5 gram) smulat Tunnpaltbröd eller Järnrikebröd (tre skivor räcker till fyra port)
  • 1 tsk rapsolja

eller

  • 3 st torkade aprikoser (mixade eller finhackade)
  • 1 tsk rapsolja

Mixa eller mortla brödet eller aprikoserna och blanda ner tillsammans med oljan i valfritt recept. 

Havregrynsgröt

  • 1 dl mixade havregryn
  • 2,5 dl vatten

Koka upp vatten och havregryn. Låt koka 2-3 minuter under omrörning. Går utmärkt att göra i mikron. 

Polentagröt

  • 1 msk polentagryn
  • 2 dl vatten eller mjölk

Vispa ner grynen i kokande vatten. Låt koka ca 5-8 minuter under omrörning. 

Rågmjölsgröt

  • ½ dl grovt rågmjöl
  • 2 dl vatten

Koka upp vattnet. Tag av kastrullen från värmen och vispa ner mjölet. Koka på svag värme under omrörning i ca 10 minuter. Kan även smaksättas med russin eller annan torkad frukt.

Blanda vatten/mjölk och Maizena i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt koka någon minut. 

Bovete/hirsgröt

  • ½ dl hel hirs eller bovetegryn
  • 1½ dl vatten

Bryn grynen i olja ca 5 min under omrörning. Tillsätt vattnet och låt koka i 10 min. Låt stå för att svälla i ca 30 minuter före serveringen.
Med hirsflingor eller boveteflingor kan man koka gröten på kortare tid.

Mannagrynsgröt

  • ¼ dl mannagryn
  • 2 dl mjölk

Värm mjölken. Rör ner mannagrynen. Låt småkoka under omrörning några minuter. 


Senast uppdaterad: 2018-02-13 11:12