Kött- och fiskpuréer

Recept på hemlagade kött- och fiskpuréer som bidrar med viktiga näringsämnen som tex. protein, järn och omega-3.

Kycklingpuré - allt i ett

  • 1 kycklingfilé
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 2 potatisar
  • Ca 2 msk matfett för berikning 

Gör så här: Koka upp vatten. Lägg i kycklingköttet och rotsakerna skurna i bitar. Koka i ca 10 min, kycklingköttet måste vara ordentligt genomkokt. Mixa kycklingköttet och rotsakerna tillsammans med matfettet i matberedaren eller med stavmixer. Späd med kokspad till lämplig konsistens.

Enkel köttfärssås

  • 1 burk krossade tomater
  • 400 g köttfärs
  • Örtkryddor, t ex oregano, basilika
  • Peppar
  • Vitlök

Gör så här: Blanda allt utom färsen och koka upp. Tillsätt färsen lite i taget och rör så den smular sig. Se till att såsen kokar hela tiden. Smaksätt med t ex örtkryddor, vitlök och lite peppar. Låt koka ca 10 min.

Kokt fiskfilé

  • 500 g fiskfilé av torsk el. rödspätta
  • Vatten
  • Citron
  • 1-2 msk matfett
  • Dill eller persilja (färsk, fryst eller torkad)

Gör så här: Kontrollera att det inte finns några ben i fisken. Dela fisken i bitar och lägg i en låg, vid kastrull. Täck med vatten så att det precis täcker fisken. Tillsätt citron och margarin. Klipp gärna över dill eller persilja. Sjud fisken under lock på svag värme i 5-10 min tills fiskköttet är vitt och ogenomskinligt.

Beräkna ca 1 tsk fett per portion mat. Använd gärna flytande margarin eller olja.

Laxpuré - allt i ett

  • 250 g laxfilé
  • 6 potatisar
  • 200 g broccoli
  • ½ dl hackad persilja eller dill
  • 2-3 msk citronsaft
  • Ca 1 msk matfett

Gör så här: Skala och koka potatis i bitar tills den är nästan mjuk. Tillsätt små broccolibuketter och bitar av fisk. Sjud ytterligare 3-5 min under lock tills laxen är fast och ljus rosa.

Häll av och spara kokspadet. Tillsätt citronsaft, persilja/dill samt matfett och mixa. Späd med kokspadet till lämplig konsistens.

Fiskmos

  • 400 g fiskfilé av torsk eller spätta
  • 2 msk matfett
  • 1 bit purjolök
  • ¼ citron

Gör så här: Lägg fisken i lite vatten, pressa i saften av ¼ citron, lägg i en bit purjolök och tillsätt 2 msk fett. Låt fisken sjuda tills köttet är vitt, ca 5-10 minuter. Det går bra att använda frysta fisk. Förläng då koktiden med ca 5 minuter. Ta bort purjolöken och mosa allt med hjälp av stavmixer eller matberedare, späd med vatten om det behövs. Kyl snabbt i vattenbad och lägg sedan upp moset i lämpliga portionsförpackningar och frys in.

Köttpuré

  • 500 g fläsk-, nöt-, kalv-, eller lammkött. T ex högrev, grytbitar, benfria kotletter, skinkskivor, lövbiff
  • 1 lagerblad
  • 1 lök
  • 1 morot
  • ½ tsk vitpepparkorn

Gör så här: Putsa köttet från hinnor och senor. Skär grönsakerna och köttet i mindre bitar. Koka upp vattnet och lägg i alla ingredienser. Koka tills köttet känns mört. Ta upp köttbitarna och mixa tillsammans med ett par dl av kokspadet. Frys i portionsbitar

Koktid:
Nötkött ca 1 timme.
Gris-, kalv- och lammkött ca 30 minuter.

Tänk på att

Experimentera och variera gärna med olika ingredienser och smaksättningar. Tänk bara på att undvika kryddor som innehåller salt. Ett tips är att komponera måltiderna enligt tallriksmodellen. Både färska och frysta grönsaker går bra att använda. För att få variation kan både kyckling, fisk och kött kokas helt eller delvis i t ex krossade tomater, vatten, kokosmjölk, mager matlagningsgrädde, och/eller mager creme fraiche.

Senast uppdaterad: 2017-10-18 12:34