Kött- och fiskpuréer

Recept på hemlagade kött- och fiskpuréer som bidrar med viktiga näringsämnen som tex. protein, järn och omega-3.

Kycklingpuré - allt i ett

  • 1 kycklingfilé
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 2 potatisar
  • Ca 2 msk matfett för berikning 

Gör så här: Koka upp vatten. Lägg i kycklingköttet och rotsakerna skurna i bitar. Koka i ca 10 min, kycklingköttet måste vara ordentligt genomkokt. Mixa kycklingköttet och rotsakerna tillsammans med matfettet i matberedaren eller med stavmixer. Späd med kokspad till lämplig konsistens.

Enkel köttfärssås

  • 1 burk krossade tomater
  • 400 g köttfärs
  • Örtkryddor, t ex oregano, basilika
  • Peppar
  • Vitlök

Gör så här: Blanda allt utom färsen och koka upp. Tillsätt färsen lite i taget och rör så den smular sig. Se till att såsen kokar hela tiden. Smaksätt med t ex örtkryddor, vitlök och lite peppar. Låt koka ca 10 min.

Kokt fiskfilé

  • 500 g fiskfilé av torsk el. rödspätta
  • Vatten
  • Citron
  • 1-2 msk matfett
  • Dill eller persilja (färsk, fryst eller torkad)

Gör så här: Kontrollera att det inte finns några ben i fisken. Dela fisken i bitar och lägg i en låg, vid kastrull. Täck med vatten så att det precis täcker fisken. Tillsätt citron och margarin. Klipp gärna över dill eller persilja. Sjud fisken under lock på svag värme i 5-10 min tills fiskköttet är vitt och ogenomskinligt.

Beräkna ca 1 tsk fett per portion mat. Använd gärna flytande margarin eller olja.

Laxpuré - allt i ett

  • 250 g laxfilé
  • 6 potatisar
  • 200 g broccoli
  • ½ dl hackad persilja eller dill
  • 2-3 msk citronsaft
  • Ca 1 msk matfett

Gör så här: Skala och koka potatis i bitar tills den är nästan mjuk. Tillsätt små broccolibuketter och bitar av fisk. Sjud ytterligare 3-5 min under lock tills laxen är fast och ljus rosa.

Häll av och spara kokspadet. Tillsätt citronsaft, persilja/dill samt matfett och mixa. Späd med kokspadet till lämplig konsistens.

Fiskmos

  • 400 g fiskfilé av torsk eller spätta
  • 2 msk matfett
  • 1 bit purjolök
  • ¼ citron

Gör så här: Lägg fisken i lite vatten, pressa i saften av ¼ citron, lägg i en bit purjolök och tillsätt 2 msk fett. Låt fisken sjuda tills köttet är vitt, ca 5-10 minuter. Det går bra att använda frysta fisk. Förläng då koktiden med ca 5 minuter. Ta bort purjolöken och mosa allt med hjälp av stavmixer eller matberedare, späd med vatten om det behövs. Kyl snabbt i vattenbad och lägg sedan upp moset i lämpliga portionsförpackningar och frys in.

Köttpuré

  • 500 g fläsk-, nöt-, kalv-, eller lammkött. T ex högrev, grytbitar, benfria kotletter, skinkskivor, lövbiff
  • 1 lagerblad
  • 1 lök
  • 1 morot
  • ½ tsk vitpepparkorn

Gör så här: Putsa köttet från hinnor och senor. Skär grönsakerna och köttet i mindre bitar. Koka upp vattnet och lägg i alla ingredienser. Koka tills köttet känns mört. Ta upp köttbitarna och mixa tillsammans med ett par dl av kokspadet. Frys i portionsbitar.

Koktid:
Nötkött ca 1 timme.
Gris-, kalv- och lammkött ca 30 minuter.

Laxpuré för finsmakarbebisen

Ca 10 bebisportioner

  • 200 g laxfilé 
  • 10 stora potatisar
  • ½ dl hackad persilja
  • ev. 3 msk finhackad rödlök
  • ½ dl smör, raps- eller olivolja

Gör så här:
1. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka tills den är nästan mjuk.
2. Tillsätt lax, skuren i mindre bitar, och rödlök. Sjud ytterligare 2-3 minuter under lock eller tills fisken är fast och ljust rosa.
3. Häll av kokvattnet och spara. Tillsätt persilja. Mixa eller mosa. Späd maten med kokvattnet. Blanda i matfett strax innan servering.

Len rotfruktspuré med torsk

Ca 10 bebisportioner

  • 250 g torskfilé eller annan filé
  • 10 stora potatisar
  • 2 palsternackor
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl smör, raps- eller olivolja

Gör så här: 
1. Koka potatis och palsternacka.
2. När de nästan är mjuka, pressa i vitlök och lägg i fisken. Sjud ytterligare 2-3 min.
3. Fisken är klar när den är fast och ogenomskinlig. Häll då av större mängden av
vätskan (spara att späda med).
4. Mixa eller mosa potatis och palsternacka. Späd maten med kokvattnet. Blanda i matfett strax innan servering.

Ärtig sejpuré

Ca 10 bebisportioner

  • 150 g sejfilé eller annan filé
  • 10 stora potatisar
  • 4 dl gröna ärtor
  • 3 msk hackad persilja
  • 1 dl smör, raps- eller olivolja

Gör så här: 
1. Dela potatisen och koka i osaltat vatten.
2. När potatisen nästan är mjuk, lägg i ärtor och fisk och sjud under lock i ca 3 minuter.
3. Fisken är klar när den är fast och ogenomskinlig. Häll av och spara vätskan.
4. Tillsätt persilja. Mixa eller mosa. Späd maten med kokvattnet. Blanda i matfett strax innan servering.

Lax- och paprikapuré med timjan

Ca 10 bebisportioner

  • 250 g laxfilé
  • 2 dl hackad paprika
  • 1 liter kokt ris (drygt 5 dl okokt)
  • 3 msk hackad färsk timjan eller1 msk torkad
  • ½ dl smör, raps- eller olivolja

Gör så här:  Börja med att koka ris i osaltat vatten. Koka paprikan i ca 5 min tillsammans med timjan och lägg därefter i fisken. Sjud ytterligare 2-3 min och häll sedan av vätskan och spara. Mixa eller mosa fisk, paprika, ris och timjan. Späd maten med kokvattnet. Tillsätt matfettet strax innan servering. 

Asiatisk laxpuré

Ca 10 bebisportioner

  • 250 g laxfilé
  • 1 liter kokt ris (drygt 5 dl okokt)
  • 1 ½ msk fint riven färsk ingefära
  • 5 dl kokta haricots verts
  • ½ dl smör, raps- eller olivolja

Gör så här: Koka ris och haricots verts i osalatat vatten. Ångkoka eller sjud fisken i en kastrull under lock tillsammans med ingerfäran i ca 2 minuer. Fisken är klar när den är fast och ljust rosa. Häll då av större mängden av vätskan och spara. Blanda samman fisk, ris och haricots verts. Mixa och mosa. Späd med kokvatteb. Tillsätt matfett strax innan servering.  

Lilla pasta- & skaldjurspurén

Ca 10 bebisportioner

  • 150 g skaldjur (exempelvis skalade och kokta räkor och musslor)
  • 2 liter (1 kg) kokt pasta
  • drygt 2 dl kokt broccoli
  • ½ liter (500 g) passerade eller krossade tomater (utan salt)
  • 1 dl hackad basilika
  • 5 msk smör, raps- eller olivolja

Gör så här: Koka pasta och broccoli utan salt. Värm tomatkrosset med basilikan och tillsätt skaldjur. Mixa eller mosa till lämplig konsistens. Blanda i matfett strax innan servering.

Örtig fiskpuré med citron

Ca 10 bebisportioner

  • 200 g koljafilé eller annan filé
  • 10 stora potatisar
  • 5 morötter
  • 3 msk citronsaft
  • ½ dl hackad persilja och/eller dill
  • 1 dl smör, raps- eller olivolja

Gör så här: Dela och koka potatis och morötter. När de nästan är mjuka, lägg i fisken och sjud under lock i ca 2 min. Fisken är klar när den är fast och ogenomskinlig. Häll då av vätskan (spara att späda med). Tillsätt citronsaft och persilja/dill. Mixa eller mosa. Späd maten med kokvattnet. Blanda i matfettet strax innan servering.

Lilla pasta- & skaldjurspurén

Ca 10 bebisportioner

  • 150 g skaldjur (exempelvis skalade och kokta räkor och musslor)
  • 2 liter (1 kg) kokt pasta
  • drygt 2 dl kokt broccoli
  • ½ liter (500 g) passerade eller krossade tomater (utan salt)
  • 1 dl hackad basilika
  • 5 msk smör, raps- eller olivolja.

Gör så här: Koka pasta och broccoli utan salt. Värm tomatkrosset med basilikan och tillsätt skaldjur. Mixa eller mosa till lämplig konsistens. Blanda i matfett strax innan servering. 

Tänk på att

Experimentera och variera gärna med olika ingredienser och smaksättningar. Tänk bara på att undvika kryddor som innehåller salt. Ett tips är att komponera måltiderna enligt tallriksmodellen. Både färska och frysta grönsaker går bra att använda. För att få variation kan både kyckling, fisk och kött kokas helt eller delvis i t ex krossade tomater, vatten, kokosmjölk, matlagningsgrädde, havregrädde och/eller lätt creme fraiche.


Senast uppdaterad: 2018-10-25 17:02