Veckomeny 2

Den här veckan har en bra mix av rotfrukter, fisk och skaldjur, kyckling och kött. Räkor, musslor och kräftstjärtar är riktigt bra källor till jod och selen.

Inköpslista för veckomeny 2

Måndag - Rotfruktslasagne

4 portioner

  • 2 gula lökar
  • 3 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1 bit rotselleri
  • 1 msk olja
  • 1 förp krossade tomater (ca 400 g)
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 1 buljongtärning
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk basilika
  • 1/2 tsk salt med jod
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 burk naturell keso (250 g)
  • 2 dl mjölk
  • 8-10 lasagneplattor
  • 2 dl riven ost
  • Sallad

Gör så här: Skala och hacka löken. Skala morötter, palsternacka och rotselleri och skär i tärningar eller riv grovt. Fräs lök och rotsaker i olja i en stekpanna. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljongtärning, vatten, oregano, basilika, salt och svartpeppar. Låt koka ca 5 minuter. Blanda keso och mjölk. Smörj en ugnssäker form. Varva halva mängden av rotfruktssås, lasagneplattor, keso-mjölk-blandningen och ost i två omgångar. Avsluta med riven ost överst. Grädda mitt i ugnen i 225°C, ca 30 min.

Tisdag - Lax i ugn med pestotäcke

4 portioner

  • 400-500 g lax
  • 1/2 dl pesto

Gör så här: Sätt ugnen på 175°C. Lägg fisken på ett ugnsfast fat.
Fördela peston över. Tillaga i ugnen i 15-20 minuter. Servera
med potatismos, pasta eller ris och grönsaker.

Onsdag - köttfärssås

4 portioner

  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 500 g nötfärs
  • 1-2 krm svart peppar
  • 1/2 tsk salt med jod
  • 1 tsk oregano eller timjan
  • 1-2 msk tomatpuré
  • 1 förp krossade tomater (ca 400 g)
  • 4 dl vatten
  • 1 köttbuljongtärning

Gör så här: Skala och finhacka morötter, lök och vitlök. Hetta upp olja i en stor stekpanna eller gryta. Stek blandningen på medeltemperatur i ca två minuter. Blanda ner färsen och stek under omrörning i ca 5 minuter.

Blanda ner peppar, salt, oregano eller timjan och tomatpuré. Häll på krossade tomater samt vatten. Smula ner buljongtärningen. Låt köttfärssåsen koka på lägre värme i ca 15 minuter. Servera med fullkornspasta och kokt broccoli.

Torsdag - Smakrik fisksoppa med räkor eller musslor

4 portioner

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1-2 rivna morötter
  • 1 äpple
  • 2 tsk färsk ingefära, riven
  • 1 msk flytande margarin eller olja
  • 1 msk tomatpuré
  • 5 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 1 förp (3 dl) gräddmjölk, 6% fett
  • 2 msk persilja, hackad
  • 225 g räkor eller musslor
  • 400 g vit fisk, t.ex. sejfilé

Garnering:

  • 1 äpple

Gör så här: Skala och hacka lök och vitlök fint samt riv morot. Skala och tärna äpplet. Fräs lök, vitlök, morot, ingefära och äpple i fettet i en kastrull. Tillsätt tomatpuré. Häll på vattnet och lägg i buljongtärningen. Låt sjuda i fem minuter.

Vispa ut mjölet i gräddmjölken och häll i soppan. Sjud i ytterligare tre minuter.

Skär fisken i bitar. Lägg ner den och tag grytan från värmen. Låt stå med lock 5-10 minuter tills fisken är färdig. Lägg ner musslor och låt allt bli varmt. Strö över persiljan före servering. Servera med gott bröd.

Fredag - Kycklingfilé i tomatsås

Fredag

Kycklingfilé i tomatsås

  • 400 g kycklingfilé

Sås:

  • 1 förp krossade tomater (ca 400 g)
  • 1½ msk maizenamjöl
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl svarta oliver
  • 8 soltorkade tomater
  • 1 tsk sojasås
  • 1/2 tsk salt med jod
  • 1 krm svartpeppar
  • Några droppar tabasco
  • 1 vitlöksklyfta

Gör så här: Blanda alla ingredienser till såsen i en gryta. Koka upp och smaka av. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar och lägg dem i såsen. Koka till dess att kycklingen är genomkokt. Servera med ris eller pasta och grönsaker.

Senast uppdaterad: 2017-10-18 12:34