Veckomeny 6

Inköpslista vecka 6

Måndag - Chili sin carne

4 portioner

Chili sin Carne – vegetarisk chili con carne 4 portioner

  • 1 gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 300 g quorn- eller sojafärs
  • 2 msk rapsolja
  • Chilipulver, spiskummin, paprikapulver, oregano, ca 1 tsk av vardera
  • ½-1 tsk salt med jod
  • Peppar
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 förp krossade tomater
  • 5 dl vatten
  • 2 förp färdigkokta kidneybönor, svarta bönor eller blandade bönor

  • Ris eller fullkornsris, 4 port

Gör så här: Koka riset. Hacka lök och vitlök och fräs i oljan på medelvärme tillsammans med färsen i någraminuter. Tillsätt kryddorna och låt fräsa med i någon minut.Tillsätt därefter tomatpuré, buljongtärning, krossade tomater, vatten och bönor och koka ihop i ca 10-20 min. Servera med ris samt en god grönsallad. Guacamole smakar gott till!

Tisdag - Kesotorsk med kaviar och purjolök

Kesotorsk med kaviar och purjolök 4 portioner

  • 400 g torsk eller sej (färsk eller tinad fryst fisk)
  • Purjolök, ca 20 cm strimlad
  • ½ dl kaviar
  • 1 burk keso, 500 g
  • ½ tsk salt med jodë
  • Peppar


Gör så här: Sätt ugnen på 200° C. Lägg fisken i en smord ugnsform, salta och peppra. Strimla purjolöken. Blanda en röra av keso, purjolök och kaviar. Lägg kesoröran över fisken och ställ in i ungen. Tillaga i ca 30-40 min eller tills fisken är färdig, (fiskköttet ska vara vitt och fast). Servera med kokt potatis och färgglada grönsaker, exempelvis broccoli, haricots verts eller rivna morötter.

Onsdag - Köttfärssoppa

Köttfärssoppa 4 portioner

  • 3 fasta potatisar
  • 4 morötter
  • 1 gul lök
  • 400 gram köttfärs, nöt eller vegetarisk färs
  • 1 msk rapsolja
  • 1 förp krossade tomater (med chilismak för mer hetta)
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 liter vatten
  • 2 dl djupfrysta ärtor, majs och paprika

  • ½ - 1 tsk salt med jod
  • Peppar

 

Gör så här: Skala potatis och dela i bitar. Skala morötterna och riv grovt. Hacka löken. Fräs lök, morötter och köttfärs i olja. Krydda med salt, peppar och övrig smaksättning. Ytterligare smaksättning kan göras med paprikapulver och spiskummin, ca 1 tsk av vardera. Häll över krossade tomater och vatten. Lägg i potatis och buljongtärning. Låt koka under lock ca 10-15 min, tills potatisen är mjuk. Späd med mer vatten om tunnare konsistens önskas. Potatisen kan bytas ut mot pasta för variation.

Torsdag - Lax i tortillabröd

Lax i tortillabröd 4 portioner

  • 500 g laxfilé
  • 1 msk rapsolja eller flytande margarin
  • 2 avokado
  • Gurka, tomat, majs och andra favoritgrönsaker
  • Ruccola eller annan sallad
  • Turkisk yoghurt eller keso
  • ½-1 tsk salt med jod
  • Citronpeppar
  • Lime
  • Tortillabröd, 8 st

Gör så här: Dela laxen i små bitar och stek i olja. Krydda fisken med lite salt och citronpeppar. Lägg upp grönsakerna samt den turkiska yoghurten (keson) i olika skålar. Låt sedan var och en göra sin egen wrap och välja favorittillbehör. Pressa eventuellt över lite lime. Vill man göra det ännu enklare kan man använda sig av färdigrökt fisk.

Fredag - Pastasallad med kyckling

Pastasallad med kyckling 4 portioner

  • 4 port pasta t ex penne
  • 400 g kyckling eller en grillad kyckling
  • En bit hårdost eller fetaost, ca 75-100 g
  • 1 förp färdigkokta valfria bönor eller kikärtor
  • Grönsaker och frukt efter smak och säsong, t.ex. salladsblad, gurka, majs, broccoli, körsbärstomater, paprika, valfria bönor, rödlök, avokado, haricots verts, äpple, vindruvor, melon och jordgubbar

Salladsdressing:

  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk vatten
  • 1 msk vinäger
  • 1 tsk italiensk salladskrydda
  • 1 krm salt med jod

Det går naturligtvis att byta ut dressingen mot en färdig, t ex köpt pesto eller grekisk eller italiensk dressing.

Gör så här: Koka pastan enligt anvisningar och låt svalna av något. Blanda sedan pastan med salladsdressingen. Stek kycklingen i ugnen eller på spisen och krydda den med grillkrydda eller annan favoritkrydda. Dela den stekta eller färdiggrillade kycklingen i små bitar och blanda den med pastan. Skölj de färdigkokta bönorna och skär grönsaker, frukt och ost i lagom stora bitar och blanda alltsammans till en vacker sallad. Man kan även lägga ingredienser i olika skålar och låt alla komponera sin egen favoritsallad, vilket barnen brukar uppskatta.

Om salladen ska ätas senare, låt blandningen kallna och ställ i kylskåp.

Välj salt berikat med jod

Var försiktig med salt både till barn och vuxna.

Välj gärna nyckelhålsmärkt mat som innehåller mindre salt.

Om du har barn under 1 år, ta undan det lilla barnets portion innan du saltar maträtten.


Senast uppdaterad: 2018-05-11 14:43