Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Veckomeny 8

Inköpslista vecka 8

Måndag - Kokt torsk med äggsås och pressad potatis

Kokt torsk med äggsås och pressad potatis 4 portioner

  • 8-10 potatisar, ca 800 g
  • 400 g torskfilé
  • 2 hårdkokta hackade ägg
  • 2 dl lättmjölk
  • 2 dl vatten
  • 3 msk vetemjöl
  • 1-2 msk flytande matfett
  • Hackad dill
  • Smaksätt med peppar och lite salt
  • Gröna ärtor

Gör så här: Koka ägg och potatis. Skär torsken i kuber. Vispa ut mjölet i vatten i en låg, vid kastrull. Tillsätt mjölk och matfett. Låt koka upp under omrörning. Koka några minuter tills såsen blir lagom tjock. Lägg ner fiskbitarna i såsen och låt sjuda ca 5 minuter.  Hacka äggen och strö över. Smaka av med dill, peppar och lite salt. Servera med pressad kokt potatis och gröna ärtor.

Tisdag - Kycklingklubbor på rotfruktsbädd med mangosalsa

Kycklingklubbor på rotfruktsbädd med mangosalsa 4 portioner

  • 4 kycklingklubbor
  • 2 msk rapsolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ tsk malen ingefära
  • 1 msk honung (ej till barn under 1 år)
  • 2 msk limejuice
  • 1-1,2 kg potatis, morot, palsternacka, rotselleri, kålrot  
  • Smaksätt med peppar och lite salt

Gör så här: Lägg kycklingklubborna i en plastpåse tillsammans med rapsolja, pressade vitlöksklyftor, ingefära, honung och limejuice. Marinera kycklingklubborna. Sätt ugnen på 200°C. Skölj och dela potatis och rotfrukter i lika stora bitar och lägg på en plåt. Lägg de marinerade kycklingklubborna på rotfruktsbädden. Häll över marinaden och tillaga ca 30 minuter. Gör mangosalsa och servera till.

Mangosalsa 4 portioner

Blanda 1 finhackad mango eller 1 paket frusen, 1 tärnad avokado, 1 bit finhackad röd chili och 1 bit hackad gurka, ½ finhackad rödlök, mynta och lite olivolja. Pressa över generöst med lime.

Onsdag - kokosfisk

Kokosfisk 4 portioner

  • 4 portioner ris
  • 400 g torskfilé
  • Kokosflingor
  • Flytande matfett
  • 400 ml kokosmjölk, light/ lätt
  • ½ dl matlagningsgrädde (4 %)
  • 2 msk kycklingfond
  • 1 lime, skal + saft
  • 1 ½ tsk torkad ingefära
  • 2 dl frysta gröna sojabönor eller haricots verts
  • Maizena
  • Smaksätt eventuellt med peppar och lite salt
  • Grönsaker

Gör så här: Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Salta fisken och vänd i kokos. Stek fisken i flytande matfett. Häll kokosmjölk, matgrädde, kycklingfond, skal och saft från lime, ingefära i en kastrull och koka upp. Red med maizena om tjockare sås önskas. Häll i gröna sojabönor eller haricots verts och låt bli varma. Smaka av med peppar och lite salt. Servera fisken med kokt ris, sås och grönsaker av valfri sort.

Torsdag - Ärtsoppa med pannkaka

Ärtsoppa 1 sats
Blötlägg 1 paket gula ärtor i 10-12 timmar (över natten eller under dagen).
Skölj av ärtorna och lägg i en kastrull. Tillsätt 1 ½ liter vatten, 1 finhackad gul lök, 1 tsk torkad timjan, 1 grönsaksbuljongtärning, ½ tsk salt. Låt koka under regelbunden omrörning ca 60-90 minuter. Frys in det som blir över!

Finns även färdigt ärtsoppa att köpa i mataffären för den som föredrar.

Pannkakor 4 portioner

  •     1,5 dl havremjöl (eller mixade havregryn) 
  •     1 dl vetemjöl 
  •     6 dl lättmjölk 
  •     3 ägg 
  •     1 nypa salt med jod
  •     Flytande matfett

Gör så här: Vispa ihop mjölet med hälften av mjölken till en slät smet. Späd med resten av mjölken och vispa i äggen och saltet. Stek pannkakorna i flytande matfett på värme. Servera pannkakorna med exempelvis bär/frukt och keso. 

Fredag - Lyxig tacopaj

Pajdeg 

  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ dl grahamsmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 50 g flytande matfett 
  • 1 dl lättmjölk                                                      

Fyllning

  • 400 g nötfärs
  • 1 liten förpackning färdigkokta bönor, ca 190 g
  • 1 dl majs 
  • 1 påse tacokrydda eller hemgjord 
  • 1 burk mild eller het taco sås, 230 g
  • 50 g riven ost (17 %) 

Äggstanning

  • 3 ägg
  • 2 dl lättmjölk
  • Smaksätt med 2 krm peppar och lite salt

Hemgjord tacokrydda

  • 1 msk chilipulver
  • 1 msk spiskummin
  • 1 tsk oregano
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1 tsk kakao 
  • ½- 1 tsk salt

Gör så här: Sätt ugnen på 200°C. Blanda samman mjöl, bakpulver, matfett och mjölk till en deg. Tryck ut i en pajform och förgrädda ca 10 minuter. Stek nötfärs och smaksätt med tacokrydda och blanda i tacosåsen. Blanda ner bönor och majs. Häll ner köttfärssåsen i det förgräddade pajskalet. Strö över riven ost. Vispa ihop ägg, mjölk och smaksätt med peppar och lite salt. Häll över äggstanningen. Grädda i ca 25 minuter i 200°C. Servera pajen med en grönsallad. 


Senast uppdaterad: 2019-08-13 10:44