Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vi finns här för dig under coronautbrottet 

Information om provtagning av antikroppstest och PCR - pågående infektion covid-19 hittar du på vårdcentralens egen sida. Just nu är det stor efterfrågan på tider. Om tiderna är slut ber vi dig återkomma. Det går inte att ringa 1177 Vårdguiden på telefon för att boka tid.

Viktig information inför ditt besök – läs här.

New multi-language phone line about the coronavirus.

 

Covid-19

sjuksköterska och patient i samtal

Vi finns här för dig under coronautbrottet. Här har vi samlat viktig information inför ditt besök hos oss. Just nu hjälper vi allt fler via videomöte eller telefon, men om det behövs kan du naturligtvis göra ett besök på våra mottagningar. 

 • Har du förkylningssymptom, då är det viktigt att du inte kommer direkt till oss. Ring, så diskuterar vi hur vi kan hjälpa dig på bästa sätt. 
 • Ditt bokade besök gäller som vanligt om du inte hört något från oss och inte har förkylningssymptom.
 • Till BVC ber vi att endast en medföljande är med barnet på besöket om det är möjligt.

Provtagning covid-19

PCR - pågående infektion 

Närhälsans vårdcentraler i Västra Götaland erbjuder nu gratis tester för vuxna och barn från och med förskoleklass, som uppvisar milda symptom på covid-19. Yngre barn behöver en medicinsk bedömning innan test. Testet visar pågående infektion och är inte ett antikroppstest. Information kring tider och plats hittar du på respektive vårdcentrals hemsida.

 • På din vårdcentrals webbplats finns aktuell information om hur du går tillväga för att testa dig.
 • För att kunna testa dig måste du ha haft symptom i minst 24 timmar annars finns risk att pågående infektion inte upptäcks. 
 • Ingen medicinsk bedömning eller remiss behövs innan test. 
 • Provtagningen är gratis. 
 • Testet sker genom topsning av näsa/svalg. 
 • Testet visar pågående infektion och är inte ett antikroppstest.  
 • En del vårdcentraler kommer samarbeta med en gemensam testmottagning. Håll därför koll på din vårdcentrals webbplats om vad som gäller. 
 • Testningen sker på särskilda ytor så att patienter hålls åtskilda från varandra för att minska risken för smittspridning.  
 • Det är fortsatt viktigt att hålla avstånd till varandra. Både i eventuell drop in-kö och på resan till och från provtagningen. Res säkert, följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer. 
 • Följ skyltning och information på plats. 
 • Ta med legitimation. 
 • Provsvar beräknas komma efter omkring en vecka. Vid provtaningstillfället informeras du om vad som gäller vid positivt respektive negativt provsvar och hur du får reda på resultatet.

Här kan du läsa mer om Västra Götalandsregionens provtagning.

Antikroppstest

Många av våra vårdcentraler erbjuder antikroppstester och du hittar information på din vårdcentrals hemsida och bokar testet via deras e-tjänster eller via 1177.se. Testet kostar 160kr. Det går inte att boka tid genom att ringa till 1177 Vårdguiden på telefon. Personalen på mottagningen där du lämnar prov kommer att tala om för dig hur du får ditt svar. Svaret brukar komma inom en vecka.

För att kunna ta ett test behöver du varit smittfri och fri ifrån symptom som överensstämmer med covid-19 i minst 3 veckor, och vara 18 år eller över. På 1177.se läser du mer om vad testet innebär och vad du behöver tänka på vid antingen positivt eller negativt svar.

 

För dig som ska resa utomlands och önskar provtagning och intyg om ett negativt provsvar, hänvisas du till de verksamheter som utför det arbetet. Det gäller även dig som är turist i Sverige och önskar provtagning och intyg inför din hemresa. Verksamheterna som kan hjälpa dig med detta är listade på Folkhälsomyndighetens webbplats. 

Gå till Folkhälsomyndighetens lista

Hitta mottagning

Skydda dig och andra från smittspridning Protect yourself and others 


Senast uppdaterad: 2020-09-25 12:59