Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

PCR-provtagning covid-19 – Gå in på din vårdcentrals sida för tider och bokning. Tiderna fylls på kontinuerligt.

Vaccination mot covid-19 pågår just nu för äldre i särskilt boende och startar inom kort för personer med hemtjänst samt vuxna som lever tillsammans med någon i denna riskgrupp. Du som ingår i dessa grupper kommer att bli kontaktad gällande din vaccination.
Övriga grupper kan ännu inte boka tid. Vi uppdaterar informationen löpande. Vill du veta mer - läs mer här. 

Tack att ni som kan använder våra e-tjänster istället för att ringa.

Resevaccination

Behöver du vaccin inför resan? På alla Närhälsans vårdcentraler vaccinerar vi för resor till de vanligaste turistresemålen. Välkommen att kontakta din egen vårdcentral för rådgivning och tidsbokning.

Utbudet på vårdcentralerna kan variera och om vi inte har det vaccin du behöver på just din vårdcentral berättar vi vart du kan vända dig.


Mahin är expert på resevaccin och arbetar på Närhälsan Olskroken vårdcentral, som har fullt utbud av vaccin.

Hur långt innan resan behöver man kontakta er?

- Det är alltid bra att kontakta vaccinationsmottagningen minst sex veckor före avresan så att man kan planera vaccinationen i god tid  ifall det behövs fler doser.

Vad ska jag tänka på ifall jag ska resa långt?

- Om du till exempel ska backpacka en längre tid och bo enkelt på landsbygden rekommenderas oftast fler vacciner. Vid resor till Asien, Afrika och Syd- och Centralamerika bör du även tänka på att skydda dig mot farliga myggor.

Vilka frågor får du om vaccination?

-  Många frågar vad de behöver inför resan. En del undrar om det finns risk för biverkningar och i så fall vilka.  Ifall de kan träna efter vaccination eller dricka alkohol efter de fått vaccinet. 

Kan man träna efteråt?

-Det går jättebra att träna efter vaccination. Att dricka alkohol är heller inget hinder.

Finns det biverkningar av vaccinationerna?

- De vanligaste biverkningarna är lokala biverkningar i form av svullnad, rodnad och värk i armen runt sticket. Det kan ibland hålla i 1-3 dagar. Även en lättare temperaturstegring kan förekomma.

- För några få vacciner finns även risk för andra biverkningar som kan förekomma 5-10 dagar efter vaccinationen.


Senast uppdaterad: 2017-01-17 09:17