Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Hjälpmedel

För att underlätta livets dagliga aktiviteter kan personliga hjälpmedel vara en del av din rehabilitering och behandling. Hjälpmedel kan förbättra, kompensera funktioner som är nedsatta eller bevara funktioner så länge som möjligt.

Efter en bedömning av dina behov kan du få hjälpmedel förskrivet av arbetsterapeut eller fysioterapeut som ett kostnadsfritt lån för en längre eller kortare tid.

I Västra Götalandsregionen finns en ”Handbok för förskrivning av personliga hjälpmedel”. Den styr vilka hjälpmedel som kan förskrivas, vem som får förskriva och till vem det kan förskrivas.

De hjälpmedel som förskrivs i Västra Götaland registreras i ett gemensamt register på aktuell patient.

Du som patient är ansvarig för att hjälpmedlet hanteras på lämpligt sätt. Om hjälpmedlet går sönder eller förkommer på grund av felaktig hantering kan du bli ersättningsskyldig.

Trasiga hjälpmedel

Om ditt hjälpmedel går sönder ska du omgående kontakta Hjälpmedelscentralen på telefon 010 - 473 80 80 eller Närhälsans rehabmottagning. Om du råkar ut för en olycka när du använder dina hjälpmedel, ska du kontakta rehabmottagningen där du fått ditt hjälpmedel, så att olyckan kan utredas.

Köpa eller hyra hjälpmedel

Det finns möjlighet att själv köpa eller hyra hjälpmedel på öppna marknaden.

Återlämning av hjälpmedel

När du inte längre behöver dina hjälpmedel ska du lämna tillbaka dem väl rengjorda till någon av Närhälsans rehabmottagningar eller till Hjälpmedelscentralen. Återlämnade hjälpmedel avregistreras. Om du inte har möjlighet att själv ordna med transport av dina hjälpmedel kan du kontakta närmaste rehabmottagning.

Trygghetslarm

Hemtjänsten i din kommun

Läs mer om hjälpmedel

Läs mer på 1177.se om vart du vänder dig för att få hjälpmedel


Senast uppdaterad: 2024-02-01 08:49