Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vi finns här för dig under coronautbrottet 

Information om provtagning av antikroppstest och PCR - pågående infektion covid-19 hittar du på vårdcentralens egen sida. Just nu är det stor efterfrågan på tider. Om tiderna är slut ber vi dig återkomma. Det går inte att ringa 1177 Vårdguiden på telefon för att boka tid.

Viktig information inför ditt besök – läs här.

New multi-language phone line about the coronavirus.

 

Minskat beroende av hyrläkare tack vare Närhälsans utbildningsvårdcentral

Publicerad:

På Närhälsan Fristad utbildningsvårdcentralen handleds och slussas läkare från andra länder (främst EU) in i det svenska sjukvårdssystemet. Sedan vårdcentralschef Gudrun Greim startade verksamheten 2014 har antalet fasta läkare på vårdcentralerna i området* ökat och kostnaden för bemanningsläkare har halverats. För detta viktiga arbete har utbildningsvårdcentralen belönats med Närhälsans pris Guldstetoskopet.

– Utan den här satsningen hade vi inte varit där vi är idag. Vi har betydligt bättre bemanning på våra 17 vårdcentraler och har jobbat bort vårt minusresultat för området. Det var nödvändigt att göra något för att få in fler specialister, annars hade vi inte kunnat ta emot och handleda fler AT- och ST-läkare. Nu har flera av dem som examinerades i första kullen blivit handledare, precis som det var tänkt. Det är en positiv spiral, berättar Gudrun.

Idén hämtade Gudrun och primärvårdschef Maritha Bäck från primärvården i Nässjö och nu har Närhälsan utbildningsvårdcentraler även på Gamlestadstorget (Göteborg) och i Munkedal.

Bildtext: Nikolaos Georgiannos från Grekland och Maria da Silva från Portugal har båda kommit via utbildningsvårdcentralen och är numera fastanställda läkare och handledare för nya läkarkollegor.

Bildtext: Gudrun Greim, vårdcentralschef, läkare och medicinsk rådgivare för Närhälsans vårdcentraler i Borås, Bollebygd, Mark, Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn.

* Primärvårdsområdet där utbildningsvårdcentralen i Fristad verkar omfattar Borås, Bollebygd, Mark, Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn.


Publicerad: