Minskat beroende av hyrläkare tack vare Närhälsans utbildningsvårdcentral

Uppdaterad:
Publicerad:

På Närhälsan Fristad utbildningsvårdcentralen handleds och slussas läkare från andra länder (främst EU) in i det svenska sjukvårdssystemet. Sedan vårdcentralschef Gudrun Greim startade verksamheten 2014 har antalet fasta läkare på vårdcentralerna i området* ökat och kostnaden för bemanningsläkare har halverats. För detta viktiga arbete har utbildningsvårdcentralen belönats med Närhälsans pris Guldstetoskopet.

– Utan den här satsningen hade vi inte varit där vi är idag. Vi har betydligt bättre bemanning på våra 17 vårdcentraler och har jobbat bort vårt minusresultat för området. Det var nödvändigt att göra något för att få in fler specialister, annars hade vi inte kunnat ta emot och handleda fler AT- och ST-läkare. Nu har flera av dem som examinerades i första kullen blivit handledare, precis som det var tänkt. Det är en positiv spiral, berättar Gudrun.

Idén hämtade Gudrun och primärvårdschef Maritha Bäck från primärvården i Nässjö och nu har Närhälsan utbildningsvårdcentraler även på Gamlestadstorget (Göteborg) och i Munkedal.

Bildtext: Nikolaos Georgiannos från Grekland och Maria da Silva från Portugal har båda kommit via utbildningsvårdcentralen och är numera fastanställda läkare och handledare för nya läkarkollegor.

Bildtext: Gudrun Greim, vårdcentralschef, läkare och medicinsk rådgivare för Närhälsans vårdcentraler i Borås, Bollebygd, Mark, Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn.

* Primärvårdsområdet där utbildningsvårdcentralen i Fristad verkar omfattar Borås, Bollebygd, Mark, Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn.