Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Närhälsan Hjällbo första certifierade kontinensmottagningen bland vårdcentraler i VGR

Två sjuksköterskor håller ett diplom

Inkontinens är ofta ett dolt problem som orsakar stort lidande, framför allt bland kvinnor. Det vill Tove Ivarsson, äldresköterska, och Cecilia Engström, distriktssköterska, ändra på och har därför byggt upp en inkontinensmottagning på Närhälsan Hjällbo vårdcentral.

Nyligen blev Närhälsan Hjällbo vårdcentral, som första vårdcentral i VGR, certifierad kontinensmottagning av Sinoba, en intresseförening för personer med urininkontinens och blåsproblem.

- Många tror att det enda är att få en blöja, men det går att hjälpa många väldigt mycket mer genom väldigt lite, menar Tove och Cecilia.

- Vi träffar kvinnor i alla åldrar som anpassar hela sitt liv efter sitt urinläckage, planerar hur mycket de kan dricka och känner till varenda toalett i stan, de lider verkligen. När de får berätta är det som att dra ur en propp, de gråter och det är som att en tyngd lättar från axlarna. Man ska inte behöva tycka att det är pinsamt. 

- Vi vill att man ska söka i ett tidigt skede, men det är aldrig för sent. 

Förutom hjälpmedel såsom kontinensskydd kan deras patienter få hjälp med träningsprogram hos Närhälsan Angered rehabmottagnings bäckenbottenteam. Om träningen inte skulle ge önskad effekt kan det för kvinnor bli aktuellt med läkarremiss till gyn. Angereds närsjukhus gör operationer. En annan väg vidare är Vulvamottagningen i Angered, där bland annat unga kvinnor som blivit könsstympade kan få hjälp. 

- Vi ger stöd, hopp, lindring och hjälp till ett bra liv. Våra patienter blir så otroligt glada. 

På bilden ovan Tove Ivarsson till vänster och Cecilia Engström till höger.

Har du problem med inkontinens?

Välkommen att kontakta någon av Närhälsans vårdcentraler eller rehabmottagningar.

 

Senast uppdaterad: 2022-05-09 14:55