Närhälsan i full gång med att hjälpa flyktingar från Ukraina

Publicerad:

Tre gånger i veckan besöker Närhälsan Frölunda vårdcentral ett transitboende för att hjälpa flyktingar från Ukraina.

- Behoven har varit skiftande, men vanligast hittills har varit att ta blodtryck, såromläggningar, egenvårdsråd och hjälpa till med blodtrycksmedicin för dem som inte fått med sig det i flykten med mera, berättar vårdcentralchef Jessica Bergerheim.
- Många har gett sig iväg i all hast. En av dem vi träffade hade åkt iväg utan ytterkläder och låg i feberfrossa. Och barnen, man ser i deras ögon att de har varit med om saker.
- Det känns bra och viktigt att kunna hjälpa till. Och personalen på vårdcentralen har också samlat in och tagit med leksaker och kläder till boendet.

Flera av Närhälsans barnavårdscentraler har också blivit kontaktade av familjer som flytt från Ukraina den senaste tiden.
- Vi har hittills skrivit in två barn från två olika familjer. I båda fallen har det handlat om flyktingfamiljer som bor i privata hem här i närområdet och där de kommit in för att bli inskrivna. Det första vi gjort har varit att ta kopior av de journaler som de haft med sig, och så har vi sett över vaccinationsprogrammet, så att det stämmer överens med våra riktlinjer och sedan kompletterat, säger Marie Berg, vårdcentralchef på Närhälsan Torslanda vårdcentral.