Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Närhälsan öppnar närakuter i Skene och Lidköping

Den 24 april blir Närhälsan Lidköping jourcentral närakut och flyttar till lokaler på Skaraborgs sjukhus Lidköping. Samtidigt blir också Närhälsan Skene jourcentral en närakut. I Skene stannar dock närakuten på samma plats på Södra Älvsborgs sjukhus Skene där det ligger idag.

Konceptet närakut ingår i omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen, som ska utveckla en mer nära vård för invånarna. På en jourcentral får patienter hjälp kvällar eller helger med sjukdom och besvär som inte kan vänta till nästa dag. Där gör en sjuksköterska eller, vid behov, en läkare en bedömning av patientens hälsoläge. 

Man kan likna närakuten vid en förstärkt jourcentral där det nu också bland annat finns möjlighet till viss röntgen och konsultation av sjukhusens olika specialistläkare. Närakuterna är ett pilotprojekt och ska utvärderas under 2020.

Öppettider:

Närakuten Skene

Vardagar kl 17 – 22 samt mellan
Lördagar och söndagar, samt helgdagar kl 10 – 16.

Närakuten Lidköping

Vardagar 17 – 22
Lördagar och söndagar, samt helgdagar kl 11 – 17.

Kort om Närakuter

  • En närakut är en förstärkt jourcentral, som bemannas av sjuksköterska och specialist i allmänmedicin samt på helger även av fysioterapeut.
  • Jourcentralen får utökat uppdrag bland annat genom bättre tillgång till direkt konsultation med specialistläkare på sjukhus vid behov samt bättre möjligheter till provtagning och röntgenundersökningar. 
  • En erfaren sjuksköterska på närakuten bedömer om patienten ska till närakuten eller till annan vårdnivå.
  • Sjukhusets akutmottagning har fortsatt uppdrag för sina akut sjuka
  • Pilotprojektet ska pågå fram till 31 maj 2020 och därefter utvärderas.

Senast uppdaterad: 2019-04-16 15:37