Veckans nyheter om covid-19 och vaccinering

Publicerad:

Nyhetssammanfattning vecka 48.

Dos 1, 2 och 3

Alla från 12 år och uppåt kan boka tid för vaccination mot covid-19, dos 1 och 2. Om du i år är 65 år eller äldre kan du boka tid för en tredje dos, om det har gått minst 5 månader sedan andra dosen. Vi kommer att informera när det är dags för personer yngre än 65 år att få dos 3.
 
Via 1177.se ser du alla vaccinatörer, var det finns lediga tider att boka och även vilka som erbjuder drop in. Många, men inte alla, av Närhälsans vårdcentraler erbjuder vaccin mot covid-19. Läs gärna på din vårdcentrals hemsida.

Provtagning covid-19

Du behöver ta PCR-prov om du får symtom, även lindriga. Det gäller även om du är vaccinerad mot covid-19 eller om har haft covid-19, men det var mer än sex månader sedan. Via 1177.se kan du se var och när du kan testa dig.

Testa dig efter resa

Den nya virusvarianten omikron upptäcks i allt fler länder. Folkhälsomyndigheten uppmanar alla som under de senaste sju dagarna har vistats i ett land utanför Norden att testa sig för covid-19 så snart som möjligt efter ankomsten till Sverige, helst samma dag. Uppmaningen gäller för både vaccinerade och ovaccinerade personer från förskoleklass och uppåt och även om man har haft covid-19 det senaste halvåret. För inresande från några länder i södra Afrika finns särskilda rekommendationer.

Ökande smitta

Förra veckan, v. 47, ökade antalet nya fall av covid-19 med 54 procent mot veckan innan, och ökningen sker i alla åldersgrupper. Även antalet inneliggande på sjukhus och IVA ökar. Vårdpersonal måste bära munskydd när de vistas i vårdlokaler och alla patienter och besökare i öppenvård (bland annat Närhälsans mottagningar) erbjuds munskydd.

Vaccinationsbevis

Sedan den 1 december kan du behöva ett vaccinationsbevis om du är 18 år eller äldre och vill komma in på vissa tillställningar eller sammankomster inomhus med över 100 personer. Du som har e-legitimation kan hämta vaccinationsbeviset digitalt cirka sju dagar efter att du har vaccinerat dig. Läs mer och hämta ditt eller ditt barns vaccinationsbevis på E-hälsomyndighetens webbplats covidbevis.se.