Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Samarbete ökar tryggheten för patienter i hemsjukvården

Nu stärks samarbetet mellan hemsjukvården i Örgryte-Härlanda och Närhälsans vårdcentraler i området. Det innebär att du som har hemsjukvård och inte kan ta dig till din vårdcentral istället kan få hjälp av hemsjukvårdsläkare i din bostad.

Kontakten sker via sjuksköterska i hemsjukvården. Ökad trygghet, bättre medicinsk planering och snabbare bedömningar är positiva effekter för dig som patient.

- Genom ökad möjlighet till hembesök kan du som patient få snabbare bedömningar och vård hemma och det minskar risken för att du ska behöva åka till sjukhus, berättar Cecilia Hulegårdh, läkare vid Närhälsan Björkekärr vårdcentral och en av tre läkare i hemsjukvårdssamarbetet.

Fast läkarkontakt ger sammanhållen vård

Satsningen är till för att öka tryggheten för dig som är patient och höja kvaliteten på vården genom bättre medicinsk planering. Ett team med ansvarig sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut i hemsjukvården planerar tillsammans med dig din vård och rehabilitering utifrån dina medicinska behov. Om du behöver kan du få en fast hemsjukvårdsläkare som kan göra både planerade och akuta hembesök. 

- Det blir en mer sammanhållen vård och jag som läkare får också bättre kunskap om patienten, förklarar Cecilia Hulegårdh.

Är du listad på någon av Närhälsans fyra vårdcentraler, Ekmanska, Torpavallen, Björkekärr samt Olskroken, i stadsdelen och har hemsjukvård kommer du att behandlas av hemsjukvårdsläkaren i de situationer när du behöver läkarvård men inte har möjlighet att ta dig till din vårdcentral. Du behöver inte lista om dig. Hemsjukvårdsläkaren finns tillgänglig under dagtid måndag till fredag och kontakten sker via sjuksköterska i hemsjukvården.

 

Fakta om hemsjukvård

Du kan få hjälp av hemsjukvården om du har ett varaktigt behov av hälso-och sjukvård i hemmet eller om du på grund av sjukdom eller funktionshinder inte kan ta dig till din vårdcentral. Bedömningen om du behöver hemsjukvård görs av hemsjukvårdens sjuksköterska, arbetsterapeut eller fysioterapeut men kan också göras av läkare inom primärvården eller slutenvården.


Senast uppdaterad: 2017-02-28 13:24