Sök vård på rätt mottagning för att få rätt hjälp

Uppdaterad:
Publicerad:
Bilder som symboliserar olika typer av mottagningar/vårdnivåer

Vi vill hjälpa dig att söka vård för din skada eller sjukdom, på rätt mottagning och av rätt vårdgivare. Det gör att du får vård snabbare, eftersom väntetiden blir kortare både för dig och andra. Och ibland är egenvård det bästa för dig. Läs först på 1177.se

Nedan listas olika vårdformer och vårdnivåer som kan vara aktuella för dig.
 
🩹
 Egenvård är åtgärder som du kan utföra själv eller med hjälp av någon närstående. Exempelvis medicinering och omläggning av sår.
 
💻
Ta hjälp av informationen på 1177.se för att hamna på rätt vårdnivå. Använd digitala tjänster på 1177.se för att kontakta vården när det inte är brådskande.
 
📞
Till din hjälp finns alltid telefonnumret 1177 för sjukvårdsrådgivning om du är osäker på när du ska söka vård. Då hjälper en sjuksköterska till med att bedöma dina besvär.
 
🩺
Vårdcentralen har öppet på vardagar, och det är nästan alltid på vårdcentralen du söker vård när du är sjuk eller har något besvär. Nästan alla vårdcentraler har också digitala mottagningar där det kan gå snabbare att få hjälp.
 
🕙
Jourcentralen har öppet kvällar och helger när vårdcentralerna inte har öppet. På en jourcentral tar vi hand om dig som behöver hjälp på kvällar eller helger med sjukdom och besvär som inte kan vänta till nästa dag. Du hittar din jourcentral via din vårdcentrals hemsida.
 
🚑
Är det ett akut livshotande tillstånd är det alltid 112 och akut vård på sjukhus som gäller. På akutmottagningen bedöms ditt tillstånd och är det inte just akut kommer andra patienter med mer akuta behov att prioriteras före dig.
 
Genom att välja rätt vård från början ökar både din och andras chans att få rätt vård snabbare. Var rädd om dig. God jul och gott nytt år önskar Västra Götalandsregionen!