Veckans nyheter om vaccineringen och covid-19

Uppdaterad:
Publicerad:

Nyhetssammanfattning vecka 31.

Nu vaccineras 18+

Personer som är 18 år eller äldre får boka tid för vaccination. På 1177.se visas alla vaccinatörer och var det finns bokningsbara tider.

Snart dags för 16-17-åringar

11 augusti öppnar bokningen för personer födda 2004 och 2005. De kan själva boka tid på 1177.se. Ungdomar utan bank-ID, eller deras vårdnadshavare, kan ringa för att boka tid. För att underlätta vid vaccinationstillfället ska man ha med sig en underskriven samtyckesblankett från vårdnadshavare. Saknas blanketten gör vaccinatören en enkel mognadsbedömning på plats.
Läs mer på 1177.se och ladda hem samtyckesblanketten

Snart även 12-15-åringar med riskdiagnos

Barn i åldrarna 12-15 år med en riskdiagnos, kommer att erbjudas vaccin mot covid-19. Kallelse kommer från ditt sjukhus. Barnets ordinarie vårdkontakt kan svara på eventuella frågor om kallelsen. Du kan inte boka tid om du inte har fått en kallelse.

Färre doser i augusti

Tillgången på vaccin är mindre under augusti. Och en stor del av leveranserna behöver dessutom användas till att ge dos 2. Leveranserna blir större från och med september.

Covidbevis för resa

E-hälsomyndighetens covidbevis för resor kommer från och med 12 augusti att kunna omfattas av ett tillfrisknandebevis. Det gäller ovaccinerade personer som varit smittade och tillfrisknat från covid-19. Observera att enbart PCR-test tagna av sjukvårdspersonal är giltiga för tillfrisknandebevis. Det här berör enbart ovaccinerade och eftersom de flesta PCR-prover som tagits i Sverige är självtester så handlar det om ett fåtal som kan bli aktuella för tillfrisknandebevis. Det bästa sättet att få ett covidbevis för resa är att vaccinera sig med två doser.
 
 
Smittspridningen ökar igen så håll avstånd, testa dig om du har symptom eller varit utomlands. Stanna hemma om du är sjuk.

Följ Närhälsan på Facebook!