Veckans nyheter om vaccineringen och covid-19

Publicerad:

Nyhetssammanfattning vecka 33.

Lediga tider

Alla födda 2005 och tidigare kan boka tid för vaccination mot covid-19. Det gör man i första hand via 1177.se där lediga tider visas. Just nu finns gott om lediga vaccinationstider på flera platser i Västra Götaland.

Effektivt vaccin

Smittspridningen av covid-19 fortsätter att öka i Västra Götaland för femte veckan i rad, främst i de yngre åldersgrupperna, 18-49 år. Det är främst ovaccinerade som behöver intensivvård och det är en indikator på att vaccinet fungerar. Smittskydd Västra Götaland uppmanar alla som ännu inte vaccinerat sig att göra det. Det är genom vaccination som vi kan begränsa pandemin. 

Följ råden

Det kan finnas en viss risk att du kan bli sjuk trots vaccinationen och därmed smitta andra, även om du själv inte utvecklar några symtom. Därför gäller de grundläggande råden även för dig som är vaccinerad.

Några av de viktigaste råden är att stanna hemma även om du bara känner dig lite sjuk och testa dig. Umgås smittsäkert med andra, helst utomhus, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik trängsel. Fortsätt arbeta hemifrån om du har möjlighet.

Hemtest från skolan

Alla som har förkylningssymtom uppmanas att testa sig på vårdcentralen. Om det finns ett bekräftat fall av covid-19 i en skolklass kommer skolan inom kort att kunna dela ut hemtest till övriga elever i klassen, för smittspårning. Det är ett nytt gurgeltest, som gör det enkelt och skonsamt att testa sig.

_ _ _

Ha en fin helg och var rädd om dig.

Följ Närhälsan på Facebook!