Veckans nyheter om vaccineringen och covid-19

Publicerad:

Nyhetssammanfattning vecka 35.

Fortsatt smittspridning

För sjunde veckan i rad ökar smittspridningen av covid-19 i Västra Götaland, framför allt bland unga i gymnasieåldern. Även antalet inneliggande patienter med covid-19 ökar på sjukhusen.

Hjälp till

En av fem vuxna har ännu inte vaccinerat sig. Nu finns gott om vaccinationstider, de visas på 1177.se. Känner du någon som inte vaccinerat sig? Kan du prata med den personen och göra något för att underlätta, till exempel hjälpa till med tidsbokning eller erbjuda skjuts? Vi behöver alla hjälpas åt att stoppa pandemin.

Test efter utlandsresa

Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla som är 6 år eller äldre, även svenska medborgare, som reser in i Sverige från länder utanför Norden, att ta ett PCR-test efter ankomsten till Sverige, helst samma dag. Man ska testa sig även om man inte har symptom, men behöver inte vara i karantän i väntan på provsvaret om man är symtomfri.

De som enbart rest inom Norden och de som är fullvaccinerade för minst två veckor sedan behöver inte testa sig vid ankomsten till Sverige. Inte heller de som haft bekräftad covid-19 det senaste halvåret.

Om vaccinet

Läkemedelsverket ansvarar för att utreda, godkänna och övervaka vacciner mot covid‍-‍19. Här finns information om de fyra vacciner som är godkända i Sverige, och även svar på missuppfattningar som förekommer:
Läkemdedelsverkets webbplats 

Var rädd om dig och ha en fin helg.

Följ Närhälsan på Facebook!