Veckans nyheter om vaccineringen och covid-19

Uppdaterad:
Publicerad:

Nyhetssammanfattning vecka 26.

Vilka vaccineras?

I onsdags öppnades bokningen för dig som fyllt 18 år eller är äldre. Detta är en månad tidigare än planerat och orsaken är att flera vaccinatörer har märkt av ett lägre bokningstryck. Eftersom det är viktigt att så många som möjligt vaccinerar sig har VGR öppnat bokningen redan nu för alla över 18 år. Nu är efterfrågan stor på vaccinationstider så ha tålamod och återkom om tiderna är slut, tider läggs upp löpande. 

Här bokar du

Här kan du se vilka vaccinatörer som har lediga tider. Du bokar tid själv via webben: https://www.vgregion.se/ov/vaccinationstider/bokningsbara-tider/ 
Telefonbokning är endast till för personer som inte kan använda webbokningen, exempelvis de som inte har Bank-id. 

Dos 2 tas på samma plats efter sju veckor

När du  bokar vaccinationstid tänk på att du måste kunna ta dos 2 på samma plats som du tar dos 1 och att det är sju veckor mellan doserna. Tiden för dos 2 får du när du vaccineras med dos 1. Om du på grund av sjukdom eller en allvarlig händelse inte kan komma på din tid för dos 2 kontaktar du din vaccinatör som ger dig information om hur du får en ny tid. Resor är inte ett giltigt skäl för ombokning.  

Covidbevis

I går öppnades möjligheten för dig som ska resa inom EU och är fullvaccinerad att ansöka om ett covidbevis hos E-hälsomyndigheten.  Just nu är det många som har frågor om beviset så om du inte ska ut och resa precis nu, så vänta gärna med att logga in till en annan dag. Tänk på att det kan dröja upp till sju dagar innan vaccinationen registrerats. 

Anpassade restriktioner

Smittspridningen fortsätter att minska liksom antalet som vårdas för covid-19. Därför lättas nu restriktionerna till nivå 2. Till dess att fler hunnit vaccinera sig är det mycket viktigt att noga följa de allmänna råden. Läs dem här: Anpassning av åtgärder mot spridning av covid-19 — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se) 

_ _ _

Tack för att du vaccinerar dig! 

Följ Närhälsan på Facebook!