Veckans nyheter om vaccineringen och covid-19

Uppdaterad:
Publicerad:

Nyhetssammanfattning vecka 28.

Vilka vaccineras?

Nu vaccineras du som fyllt 18 år eller är äldre. Efterfrågan är stor på vaccinationstider så ha tålamod och återkom om tiderna är slut, tider läggs upp löpande. https://www.vgregion.se/.../vaccinati.../bokningsbara-tider/

Provtagning efter utlandsresa

Om du har vistats i ett land utanför Norden rekommenderas att du tar ett PCR-test vid hemkomst. Var försiktig med vilka du träffar den närmaste veckan efter din resa, var uppmärksam på milda symtom och håll fysisk distans. Smitta från resor utomlands har ökat de senaste veckorna. Är du vaccinerad eller har haft covid-19 under de senaste sex månaderna behöver du inte ta något test.

Bedragare i farten

En bedragare har lurat en äldre kvinna genom att påstå sig ringa från vårdcentralen för att följa upp hur vaccineringen mot covid-19 gått. Kom ihåg att vården: - aldrig begär pengar för vaccinering mot covid-19. - aldrig över telefon be dig använda BankID, bankdosa eller annan legitimationshandling.  Är du osäker på vem som ringer, lägg på och ring själv till din vårdcentral.

Lättade restriktioner

Den 15 juli genomfördes ytterligare lättnader i smittskyddsåtgärderna. Läs dem här: Ytterligare anpassningar av smittskyddsåtgärder den 15 juli — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

Var rädda om varandra

Det totala antalet fall av covid-19 ligger på en fortsatt låg nivå. Samtidigt utgör deltavarianten en allt större andel av fallen. För att minska risken för nya utbrott och ökad smittspridning krävs att alla som kan vaccinerar sig, att vi testar oss vid symptom och fortsätter hålla avstånd och undvika trängsel.

_ _ _

Ta hand om er i värmen och glöm inte att boka in tid för vaccination!