Veckans nyheter covid-19 och vaccinering

Uppdaterad:
Publicerad:

Nyheter vecka 18 om covid-19 och vaccineringen i Närhälsan.

Läget i vaccineringen

Vaccinationstakten är just nu hög tack vare mycket vaccin.  Vi använder allt vaccin vi får in. De flesta av vårdcentralerna vaccinerar nu 60 år och äldre och många har även kommit ner till 55 år. Parallellt ger vi de äldre åldersgrupperna dos 2.

 
Den här veckan fortsätter sjukhusen att vaccinera sina patienter i riskgrupp 18 – 59 år. Vårdcentralerna vaccinerar övriga i gruppen 18 – 59 år, med eller utan riskdiagnos, i åldersordning. Ålder är den starkaste riskfaktorn för allvarlig sjukdom och död i covid-19.

Fas 4, 18 – 59 år

Fas 4 börjar preliminärt i stor skala vecka 20. Gruppen 50 – 59 år är först ut. Närhälsan och övriga vaccinatörer kommer erbjuda webbokning via 1177.se. Där kan du också se alla fas 4-vaccinatörer som du kan välja mellan.

Du behöver inte vara listad

I fas 3 och 4 är det fritt att välja vilken mottagning du vill vaccinera dig på. Men tänk på att du helst ska kunna ta dos 2 på samma ställe. Det är viktigt att du följer åldersordningen.

TBE och andra vaccin

En vecka före och en vecka efter att du har vaccinerat dig mot covid-19 ska du inte ta något annat vaccin. Det beror bland annat på att det ska gå att skilja på eventuella biverkningar från vaccinen.

Gravida

Gravida med vissa riskfaktorer rekommenderas att vaccinera sig på sjukhus i fas 3. Barnmorska inom mödrahälsovården kontaktar de gravida kvinnor som är berörda.
_ _ _ _
 
Håll koll på din vårdcentrals hemsida för att se när det är din tur.
Trevlig helg!