Närhälsan Dalaberg vårdcentral
Sjuk kväll eller helg?
VÅRD OCH HÄLSA

Hjälpen är inte långt borta
Om du blir sjuk, har skadat dig eller mår psykiskt dåligt är det till oss du i första hand vänder dig. Vi hjälper dig att hålla dig frisk och stöttar dig till en hälsosammare livsstil. Vi finns nära dig och din familj genom hela livet.
På en vårdcentral arbetar vi både med vård och hälsa. Hos oss kan du bland annat få hjälp vid:
Hos oss på vårdcentralen möter du ett kompetent team av läkare, distriktssköterskor, undersköterskor, rehabkoordinator och personal inom psykisk hälsa.
Utifrån dina besvär arbetar vi för att du så snabbt som möjligt ska träffa rätt yrkesgrupp.
För dig som har svårt att ta dig till vårdcentralen kan vi göra hembesök. Det är ditt medicinska behov som ligger till grund för bedömningen att göra ett hembesök.
Om du behöver ytterligare hälso- och sjukvård av någon annan än oss på vårdcentralen hjälper vi dig vidare.
Barnavårdscentral (BVC)
Till vårdcentralen hör även vår barnavårdscentral där vi följer ditt barns utveckling och ger dig råd och stöd i ditt föräldraskap.
Barnavårdscentralen har en egen webbplats som du hittar på denna sida.
BESÖK HOS OSS

Ta alltid med legitimation
Ta alltid med din legitimation när du besöker oss. För att driva en patientsäker vård är det viktigt att vi vet att vi behandlar rätt person. Du kan legitimera dig med giltigt körkort, pass eller annan ID-handling.
Avboka senast 24 timmar innan ditt besök
Om du inte kan komma på en bokad tid måste du avboka senast 24 timmar innan det planerade besöket. Kontakta oss via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.
Om du uteblir från ett bokat besök utan att höra av dig får du betala samma avgift som den patientavgift du skulle ha betalat. Om du uteblir från ett besök där du inte skulle ha betalat patientavgift får du betala 100 kronor.
Fast läkarkontakt
Vi arbetar för att alla våra listade ska ha en fast läkarkontakt. Har du frågor om fast läkarkontakt för dig? Prata gärna med oss på vårdcentralen vid nästa besök/kontakt eller skicka ett meddelande i 1177 Vårdguidens e-tjänster som du når från den här sidan.
Kontakt via e-tjänster
För frågor om vård över nätet är det viktigt med säkerhet. Vi är anslutna till 1177 Vårdguidens e-tjänster där du bland annat kan kontakta oss, av/omboka tid eller förnya recept. Du hittar vårt utbud av e-tjänster här på webbplatsen.
1177 Vårdguidens e-tjänster använder en personlig inloggning där både du och vårdpersonal är identifierade. I e-tjänsten är dina personuppgifter och information skyddad från obehöriga.
Läs mer om 1177 Vårdguidens e-tjänster
Patientavgift
För de flesta vårdbesök behöver du betala en patientavgift. Vi ser helst att du betalar med kort. Om du inte kan betala med kort, kan du betala med faktura eller kontant. För dig över 85 år är alla besök gratis.
Har du högkostnadskort? Glöm inte att ta med det när du besöker oss.
Vill du ha mer information om avgifter eller fråga om din faktura?
Då kan du ringa 010-441 04 00 måndag-fredag kl. 09.00-12.00
Läs mer om betalning och priser på 1177.se
Läs mer om högkostnadsskydd på 1177.se
Din journal
När du blir patient skrivs alla vårdinsatser in i en patientjournal. En patientjournal är anteckningar som beskriver din vård och behandling. Din journal kan till exempel innehålla din sjukdomshistoria, resultaten av de undersökningar du gjort och vilka läkemedel du tar. Du har rätt att ta del av de uppgifter som finns om dig i journalen.
Läs mer om hur du kan ta del av din journal
Vårdgaranti
Vårdgarantin innebär att du som patient ska få vård inom en viss tid. Den är en lagstadgad del av hälso- och sjukvårdslagen (HSL). Vårdgarantin anger inom vilka tidsgränser du ska erbjudas vård. Däremot reglerar vårdgarantin inte om vård ska ges eller vilken vård du ska få. Det är alltid den medicinska bedömningen som avgör om och när du kan få vård inom vårdgarantins gränser.
Läs mer om vårdgaranti i Västra Götaland
Valfrihet i vården
Valfrihet i vården gäller all öppen vård inklusive dagkirurgi hos offentliga vårdgivare och hos privata vårdgivare som har avtal med någon region.
Synpunkter på vården
Vi vill gärna veta vad du som patient eller närstående tycker om den vård du får. Dina synpunkter eller klagomål är viktiga för oss och hjälper oss att förbättra vår verksamhet.
Ibland händer det att missnöje och problem uppstår och då vill vi göra vårt bästa för att försöka reda ut problemet.
Ifall du inte är nöjd ska du i första hand kontakta berörd vårdpersonal eller vårdcentralschefen. Kontaktuppgifter till vårdcentralschefen hittar du under ”Visa fler kontaktuppgifter” i kontakt- och besöksuppgifterna ovan.
UNGAS PSYKISKA HÄLSA
På vår mottagning för unga med psykiska besvär hjälper vi dig som är mellan 6 - 18 år. Både barn och föräldrar är självklart välkomna att kontakta oss och du behöver inte vara listad på vårdcentralen. Vårt uppdrag är att göra bedömningar och ge kortare behandlingsinsatser till barn och unga med tillfälligt nedsatt psykisk hälsa.
Hos oss kan du få hjälp:
- Om du behöver hjälp att hantera stress, rädsla och ångest
- Om du har sömnproblem eller känner dig deprimerad
- Om du vill ha hjälp med självkänsla och bygga ditt självförtroende
- Om du har problem med till exempel impulsivitet och ilska
- Om du som förälder behöver hjälp i ditt föräldraskap
Vi som arbetar här är psykologer och socionomer. Vi ger råd, stöd och behandling både individuellt eller i grupp. Om det visar sig att fler resurser behövs för att reda ut problemen får du hjälp med vidare hänvisning och remittering till rätt ställe.
Det går bra att ringa eller kontakta oss via 1177 Vårdguidens e-tjänster.
Du behöver inte vara listad på vårdcentralen, men du bör ha varit i kontakt med din ordinarie vårdcentral för en bedömning och första insats innan du tar steget till oss.
Vi tar inte emot remisser, men andra vårdgivare såsom elevhälsa, andra vårdcentraler och ungdomsmottagningar är välkomna kontakta oss för konsultation och kan förmedla kontakt med oss när det behövs.
Föräldragrupp
Alla barn i centrum
Har du barn mellan 3-12 år och vill ha stöd i ditt föräldraskap, främja ditt barns självkänsla, stärka relationerna i familjen och förebygga konflikter?
Våra föräldraträffar är en möjlighet att träffa andra föräldrar och utbyta erfarenheter i en grupp ledd av utbildade gruppledare. Information och diskussion varvas med övningar och filmer. Kursen består av fyra träffar á 2 timmar.
Hantera oro
Hantera oro riktar sig till föräldrarna till barn mellan 7-12 år. Vi lär er vilka mekanismer som ligger bakom oro och ångest. Du lär dig hur oron hålls vid liv och vilka konkreta metoder som hjälper dig och barnet att övervinna oron. Kursen består av fyra träffar á 2 timmar.
Grupper för barn och ungdomar
Må bättre
Må bättre är en gruppbehandling för nedstämdhet hos barn och ungdomar. Med kunskap om nedstämdhet ökar insikten om vad som påverkar ens mående och vad man själv kan göra för att må bättre. Kursen består av fyra träffar á 2 timmar.
Sov gott
Sov gott riktar sig till ungdomar med lätta sömnsvårigheter och deras föräldrar. Vi lär er hur sömn fungerar och vad som ger en god sömn. Sov gott bygger på kognitiv beteendeterapi som i forskning har visat sig ha god effekt vid olika typer av sömnbesvär. Kursen består av tre träffar á 2 timmar.
Våga mera
Våga mera är en grupp för ungdomar i åldern 13-17 år som har besvär med ångest. Att kämpa med oro och ångest i tonåren är jobbigt. Du och din förälder lär er vilka mekanismer som ligger bakom oro och ångest. Vi lär er hur oron hålls vid liv och vilka konkreta metoder som kan hjälpa er att övervinna oron. Kursen består av fyra träffar á 2 timmar.
VÄLJ VÅR VÅRDCENTRAL
Lista dig hos oss
Att välja vårdcentral innebär att du aktivt väljer vilken vårdcentral du vill tillhöra. Det kallas listning. Att vara listad innebär att du betalar en lägre patientavgift när du besöker oss.
Valet av vårdcentral är personligt, därför behöver varje familjemedlem välja vårdcentral. För barn upp till 16 år är det vårdnadshavaren som väljer.
Listar du ditt barn hos oss så ansluts barn som är under 6 år automatiskt till vår barnavårdscentral.
Via 1177 Vårdguidens e-tjänster
Det snabbaste sättet att välja vårdcentral är att använda 1177 Vårdguidens e-tjänster. Klicka på "Välj vårdcentral" för att logga in och följ instruktionerna för att välja den vårdcentral där du vill vara listad. Listningen börjar gälla dagen efter du gjort ditt val.
Läs mer om hur du loggar in i e-tjänsterna
På vårdcentralen
Vi hjälper dig gärna på vårdcentralen. Kom till oss och meddela att du vill bli listad. Gör gärna detta innan du behöver vård eftersom listningen börjar gälla först dagen efter.
Boka tid Ungas psykiska hälsa (6-18 år)
Vår barnavårdscentral (BVC)
Relaterade mottagningar
Aktuellt från Närhälsan
-
Flera personer runt om i landet har utsatts för bedrägeriförsök av personer som säger att de är från hälso- och sjukvården. Lämna aldrig ut dina bankuppgifter eller bank-id till okända som kontaktar dig.
-
Vaccination mot Covid-19 planeras och provtagning för pågående coronainfektion fortsätter. Så här ser läget ut för Närhälsans vårdcentraler inför helgerna.
-
Att vara sjuk eller ha varit sjuk i covid-19 kan ge många olika symtom som andningsbesvär, trötthet, muskelsvaghet, nedsatt balans, oro, ångest och sömnsvårigheter. Du vet väl att du kan söka direkt och få hjälp på en rehabmottagning.