Snart kan du vaccinera dig mot influensa hos Närhälsan 

Närhälsans vårdcentraler erbjuder gratis vaccination mot influensa från och med 8 november för personer som är 65 år eller äldre och de som tillhör en riskgrupp. Från 21 november erbjuds övriga invånare vaccination och kostar 240 kronor. 

Det är lätt att bli smittad av influensa, viruset sprids genom hosta och nysningar eller vid nära kontakt med en smittad person. Vanliga symtom vid influensa är hosta, hög feber och värk i huvud, muskler och leder. Influensa är ofarlig för de flesta. Andra blir svårt sjuka med livshotande tillstånd, till exempel lunginflammation och blodförgiftning. Genom att vaccinera dig får du ett bättre skydd mot influensa och minskar risken att bli allvarligt sjuk.

Det är viktigt att du vaccinerar dig mot influensa, även om du är vaccinerad mot covid-19  

Besök din vårdcentrals webbplats 

Boka i första hand tid för vaccination mot influensa via e- tjänsten på din vårdcentrals webbsida. Vissa vårdcentraler erbjuder även drop-in. Det förekommer också att vaccinationen utförs i lokaler separerade från vårdcentralen. Därför är det viktigt att besöka sin vårdcentrals webbsida för lokal information.  

Vaccinationen kommer att genomföras på ett sådant sätt att trängsel och smittspridning förhindras. Är du sjuk eller har sjukdomssymptom ska du boka om din tid. Använd gärna kortärmat för att underlätta vaccinationen och följ anvisningarna på plats. 

Äldre och riskgrupper prioriteras  

Du har större risk att bli allvarligt sjuk och bör vaccinera dig om du är 65 år eller äldre, gravid efter graviditetsvecka 12 eller har någon av följande sjukdomar eller tillstånd: 

  • Kronisk hjärtsjukdom 
  • Kronisk lungsjukdom, till exempel KOL och svår astma  
  • Kronisk lever- eller njursvikt 
  • Diabetes typ 1 och 2 
  • Kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling 
  • Annat tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft, till exempel extrem fetma, neuromuskulär sjukdom eller flerfunktionshinder 

Folkhälsomyndigheten rekommenderar även hushållskontakter till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar och personal inom vård och omsorg som arbetar nära patienter och omsorgstagare med ökad risk för allvarlig influensa att vaccinera sig.  

Läs mer och hitta din mottagning här