Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vad gör du när du är förkyld?

Så här års blir många förkylda. Förkylning är en infektion i näsan, halsen eller svalget som nästan alltid orsakas av ett virus. Det finns ingen medicin mot förkylning och den brukar gå över av sig själv, men det finns saker du kan göra för att lindra symtomen.

  • Det är bra att vila, men du måste inte ligga till sängs hela tiden. Det är bra att gå upp och röra på sig. Däremot ska man undvika träning och stanna hemma för att undvika att smitta andra.
  • Drick mycket vatten om du har feber. Det kan även lindra vid hosta, att dricka mycket brukar vara lika effektivt som slemlösande läkemedel.
  • Att ligga med huvudet högt i sängen kan hjälpa om du har hosta och nästäppa som gör det svårt att sova. Täppt näsa kan även lindras med koksaltlösning som finns receptfritt på ett apotek.
 

Senast uppdaterad: 2023-12-20 10:53