Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

KOL - en av våra stora folksjukdomar

Man kvinna promenerar vid sjö

KOL betyder kronisk obstruktiv lungsjukdom och den påverkar lungor och luftvägar. Idag på Världsdagen för KOL vill vi dela med oss av lite information om sjukdomen.

  • 8 av 10 som får KOL är rökare, men även icke-rökare kan drabbas.
  • Symtomen kommer oftast smygande. Symtom kan vara täta och långdragna luftvägsinfektioner, hosta och upphostning av slem, andnöd vid fysisk ansträngning, svår trötthet som inte går över vid vila och ofrivillig viktnedgång.
  • Det går inte att bli av med KOL, men det går att göra mycket för att bromsa och lindra sjukdomen. Det finns läkemedel som kan lindra besvären, men det mesta är sådant man kan göra själv.
  • För den som har KOL är det viktigt med regelbunden motion i den takt och på det sätt man klarar av.
  • Om KOL upptäcks på ett tidigt stadium kan livsstilsförändringar förhindra att svår KOL utvecklas.

På Närhälsan har patienter med KOL en fast kontakt med astma-/KOL-sjuksköterska på vårdcentralen och vid behov finns läkare och psykolog. På våra rehabmottagningar kan fysioterapeuten hjälpa till med lämpliga träningsprogram.

Vi önskar dig en bra dag, ta hand om dig!


Senast uppdaterad: 2023-11-15 09:20