Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vårdcentral för hemlösa i Göteborg

Vård och behandling för hemlösa

Fotvårdsbehandling startar

Närhälsan driver sedan flera år tillbaka en vårdcentral för hemlösa i Majorna, Göteborg. Här arbetar ett litet team bestående av sjuksköterska, läkare och medicinsk fotterapeut.

- Vi finns till för människor som lever i akut hemlöshet i Göteborg och som saknar kontakt med en vårdcentral, berättar Tina som är sjuksköterska. Det är en patientgrupp som hamnat utanför systemet och som har stora vårdbehov. 

- Vi gör i princip allt som görs på en ”vanlig” vårdcentral och samarbetar mycket med Närhälsan Majorna som finns i samma fastighet, säger Marianne, sjuksköterska. 

- Det är viktigt att även hemlösa får tillgång till sjukvård så att inte obehandlade åkommor gör att hälsotillstånd försämras, berättar Martin, en av flera olika läkare som turas om att jobba på mottagningen. 

Ellinor är medicinsk fotterapeut på vårdcentralen för hemlösa:
- Den behandling våra patienter får här betyder mycket för dem och förebygger skador och sjukdomar på fötterna, berättar Ellinor. 

Till Närhälsans vårdcentral för hemlösa kommer under ett år ungefär 800 patienter på över 2 000 besök. Mottagningen vänder sig till invånare över 18 år i akut hemlöshet och är känd inom social resurs. Mottagningen är inte med i vårdval och har inte listade patienter.  

Senast uppdaterad: 2024-02-26 17:14