Närhet, kontinuitet och gemenskap – därför trivs jag som läkare på en mindre ort

Att arbeta som läkare inom primärvården på Närhälsan i Dals-Ed har gett Kristoffer Wennerström mycket genom åren. Korta avstånd mellan hem, jobb och skola samt den nära kontakten med patienterna har gjort att han stannat år efter år. – Att känna att jag gör skillnad i mina patienters liv, bygga deras förtroende och följa med på deras resa är en fin känsla och väldigt tillfredställande på ett personligt plan, berättar han.
Kristoffer Wennerström, specialistläkare i allmänmedicin och medicinsk rådgivare på Närhälsan Dals-Ed vårdcentral, visste tidigt att han ville jobba med människor. Han studerade ett år för att bli lärare men bytte sedan linje.
– Först hade jag en idé om att bli gymnasielärare, men jag har alltid varit dragen till det naturvetenskapliga. Jag ville gärna kombinera det med att arbeta med människor. Som läkare så får jag mötet med människor som jag uppskattar, men jag får även jobba pedagogiskt med att förmedla information och kommunikation. Det är något jag verkligen trivs med.
Har patienterna i fokus
Som medicinsk rådgivare på sin vårdcentral och chefläkare för Närhälsans vårdcentraler, jourcentraler och rehabmottagningar i Fyrbodalområdet ansvarar och stöttar Kristoffer sina kollegor med bland annat patientsäkerhetsarbetet, läkemedelsfrågor och andra medicinska frågeställningar.
Fördelarna är många när det kommer till att arbeta som läkare på en mindre ort, menar Kristoffer. Han beskriver det som att man får vara en "familjedoktor" i ordets sanna bemärkelse, där kontinuitet och förtroende spelar en avgörande roll.
– Här i norra Dalsland förändras inte förutsättningarna från vecka till vecka eller ens månad till månad, som det kan göra i större städer. Människor här är mer lojala sin vårdcentral, och patienterna bor på orten. Många av oss som arbetar här har jobbat i mer än 20 år, och vi har en samsyn på hur vi tycker att en bra primärvård ska se ut. Jag har bott här på orten med min familj sen 1999 vilket är en stor fördel. Genom att arbeta nära patienterna kan vi erbjuda en vård som är både personlig och långsiktig.
Genom bra kommunikation, vara nåbara för varandra, och ta hjälp av allas olika kompetens kan Närhälsan bidra till en bättre vård, menar Kristoffer.
– Vi har väldigt roligt på vår arbetsplats. Jag hade inte varit kvar om det inte var kul att gå till jobbet. Jag har en bra chef, som också har jobbat här länge och som alltid har patienterna i fokus. Vi har en bra variation mellan akuta och långsiktiga fall, en stabil personalgrupp med nära samarbete och teamarbete, säger Kristoffer.
Att göra skillnad lokalt
Precis som inom alla yrken och arbetsplatser finns det både fördelar och utmaningar. Kristoffer påpekar att när man arbetar på en mindre ort kan till exempel avstånden till större sjukhus vara ett problem men han ser också att det ger en unik möjlighet att hantera mer akuta och komplexa fall.
– Det kan vara svårt med bemanning när man arbetar på en mindre ort, särskilt när det är tio mil till närmsta sjukhus. Men samtidigt innebär det att vi får ta oss an spännande och akuta fall på ett sätt som kanske inte skulle vara möjligt i en större stad.
Kristoffer fortsätter:
– Jag skulle absolut rekommendera att arbeta som läkare på en mindre ort där du kan vara med och göra en verklig skillnad. Du får inte bara alla förutsättningar för kontinuitet i ditt arbete utan får också lära känna dina patienter på ett sätt som är svårt att göra i en storstad. Jag hoppas att fler läkare upptäcker fördelarna med att arbeta på en mindre ort. Här finns en gemenskap, ett meningsfullt arbete och en möjlighet att verkligen påverka människors liv på lång sikt.