Tarmcancer åter i fokus för Närhälsans särskilda temamånad

Publicerad:
Porträtt man

Tarmcancer är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige. Därför uppmärksammar Närhälsan även i år sjukdomen med en särskild temamånad i samband med den internationella tarmcancerdagen 17 mars.

Tarmcancer, som även benämns som kolorektalcancer, inkluderar tjocktarms- och ändtarmscancer. Årets temamånad lägger särskild vikt vid att upptäcka sjukdomen i tid – och där har primärvården en central roll.

– Varje år insjuknar cirka 1500–1600 personer i Västra Götalandsregionen i tarmcancer. De flesta upptäcks i tid, men 5–8 fall per år hos oss i Närhälsan har fått försenade diagnoser, säger Dirk Vleugels, chefläkare på Närhälsan och fortsätter:
– Eftersom försenad diagnos påverkar överlevnadschanserna så är det allvarligt.

Anemi som enda symtom

En av de viktigaste varningssignalerna för tarmcancer är blod i avföringen, men det finns en annan signal som kan vara den enda indikatorn: blodbrist, anemi, utan uppenbara blödningar eller magbesvär.

Hos män över 70 år är tarmcancer den vanligaste orsaken till järnbristanemi. Trots detta finns det en tendens att förbise anemi som en potentiell cancermarkör och i stället tillskriva den faktorer som kost eller blodförtunnande läkemedel. Eller rikliga menstruationer hos kvinnor.

– Det kan leda till att man skriver ut järntabletter och så nöjer man sig när man ser att värdet har stigit, men så får det inte gå till. Man ska naturligtvis behandla, men man måste utreda bakomliggande orsaker, säger Dirk Vleugels.

– Det vi ibland ser är uppfattningen är att anemi skulle vara orsakad av brister i kosten, men det kan vi säga inte förekommer längre i Sverige, utan oftast är det små blödningar som orsakar anemi.

Alla bör vara uppmärksamma

Dirk Vleugels vill uppmana patienter att ställa frågan: "Vad beror min blodbrist på?" om det inte utreds ordentligt. Att enbart acceptera järntabletter är inte tillräckligt.

Livsstilsfaktorer som övervikt, rökning, alkoholintag, fysisk inaktivitet och fiberfattig kost påverkar risken för all cancer, inklusive tarmcancer. Specifika riskfaktorer gällande just tarmcancer inkluderar:

  • Processat kött (ex. rökt, torkat eller konserverat med nitrat)
  • Hög konsumtion av rött kött (nöt, lamm, gris, vilt)

WHO rekommenderar att begränsa intaget av rött kött för att minska risken för tarmcancer.