Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Extra fokus på tarmcancer med särskild temamånad

Dirk Vleugels chefläkare på Närhälsan.

Under hela mars månad, som är den internationella tarmcancermånaden, har vi inom Närhälsan satt lite extra strålkastarljus på sjukdomen tarmcancer för att öka lärandet kring sjukdomen.

Tjock- och ändtarmscancer är en av de vanligaste cancerformerna hos både män och kvinnor i Sverige med cirka 6800 nya fall varje år. Trots att sjukdomen skördar många liv, är överlevnadschansen stor om den upptäcks i tid.

- Genom att uppmärksamma temat tarmcancer både internt och externt vill vi lyfta fram vad vi i Närhälsan gör och vad vi kan göra bättre för att spara liv. Om cancern upptäcks och behandlas i tidiga stadier är chansen på bot mycket stora, säger Dirk Vleugels, chefläkare i Närhälsan.

Öka lärandet om tarmcancer inom Närhälsan
För att nå målet med färre fördröjda tarmcancerdiagnoser krävs god insikt i och kunnande av nuvarande utredning för denna sjukdom. Därför är det viktigt att vi ökar lärandet inom Närhälsan kring sjukdomen och dess symtom samt säkerställer ett snabbt omhändertagande med till exempel rektoskopi för de patienter som söker vård med dessa symtom hos oss.

- Alla våra medarbetare på vårdcentralen, inte bara läkarna, behöver vara mera uppmärksamma om symptom som förstoppning, ändrade avföringsvanor, nytillkommen anemi eller blödning från ändtarmen uppfyller kriterierna för misstänkt tjocktarms- eller ändtarmscancer, säger Dirk Vleugels och fortsätter:

- Att numera relativt fler yngre människor drabbas av sjukdomen innebär även ett behov av perspektivändring med ökad fokus på larmsymptom. Flera av våra vårdcentraler har redan idag ändrat sina rutiner och fler förväntas följa efter. Tillsammans kan vi göra skillnad. 

Nationella tarmcancerdagen
Den 17 mars är det den Nationella tarmcancerdagen, vilket vi kommer att uppmärksamma till invånarna bland annat i våra sociala medier med uppmaning att kontakta sin vårdcentral/söka vård vid upptäckt av symptom.


Senast uppdaterad: 2024-03-15 14:29