Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Närhälsan Hälsoenhet          Projekt - Riktade Hälsosamtal

Kontaktuppgifter

Telefon

Matkassen - Bra mat för dig och familjen

Här hittar du recept på snabblagade och näringsrika rätter som är bra för hälsa, miljö och plånbok. Recepten är framtagna för att passa hela familjen, oavsett ålder.

Hälsosamtal i Närhälsan

Just nu genomförs två projekt i Närhälsan som drivs av Närhälsans Hälsoenhet. Detta innebär att du som är listad på någon av vårdcentralerna som omnämns nedan, kan bli inbjuden till hälsosamtal på din vårdcentral. Inbjudan skickas i första hand digitalt via 1177 e-tjänster, och vid behov per post.

Inför hälsosamtalet får du svara på frågor om din hälsa och dina levnadsvanor. Du får även genomföra en provtagning (blodtryck, blodsocker, blodfetter). 
Vid hälsosamtalet utgår vi ifrån dina tankar om din hälsa och din livssituation.
Om du vill kan du efter hälsosamtalet få stöd till förändring av dina levnadsvanor. 
 
Hälsosamma levnadsvanor kan minska risken för att drabbas av bland annat hjärt-kärlsjukdom, diabetes typ 2, cancer och psykisk ohälsa.
Även små förändringar kan göra stor skillnad!


Närhälsan Lerum, Gråbo, Floda, Sörhaga, Ängabo, Sollebrunn:
Inbjudan skickas till ett slumpmässigt urval av listade personer som fyller 50 i år. Projektet pågår under 2023.

Närhälsan Backa, Tuve, Kärra:
Inbjudan skickas till ett slumpmässigt urval av listade personer som fyller 60 eller 70 i år. Projektet pågår 2023–2025.

Läs mer: Frågor och svar - Hälsosamtal i Närhälsan

Inbjudan på olika språk: Invitations in other languages

Riktade Hälsosamtal 

Projekten utgår från "Det svenska konceptet för Riktade hälsosamtal" vilket är en evidensbaserad metod. Syftet är att främja hälsa och minska risken för sjukdom och ohälsa, med särskilt fokus på att förebygga hjärt-kärlsjukdom och diabetes typ2.

Läs mer: Riktade hälsosamtal (hfsnatverket.se)

Samverkan

Under hela projekttiden genomförs även olika typer av befolkningsinriktade hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser. Insatserna genomförs i samverkan med olika aktörer i samhället.

Matkassen - Bra mat för dig och familjen

Här hittar du recept på snabblagade och näringsrika rätter som är bra för hälsa, miljö och plånbok. Recepten är framtagna för att passa hela familjen, oavsett ålder.


Senast uppdaterad: 2023-05-08 12:10