Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Sommar med barn

Sommar med spring i benen brukar ofta medföra både skratt, skrapsår, solbränna och minnen för livet. Här har vi samlat information kring vad som kan vara bra att tänka på inför sommarens äventyr. Om det inte hjälper finns vi på Närhälsan här för dig. Vi har öppet som vanligt i sommar. Blir du sjuk kväll eller helg kan du besöka din jourcentral eller närakut med besvär som inte kan vänta till nästa vardag. Närhälsan Online har öppet alla dagar och kan laddas ner till din mobil.

Barn är ofta vana vid fasta måltider och sovtider och det kan störa barnets dygnsrytm att resa mellan tidszoner. Om du ska resa långt bort kan det vara bättre att resa på natten så både barn och vuxna kan få lite sömn.

Flyger du med barn får du enligt internationella bestämmelser inte sitta vid nödutgången. Detta av säkerhetsskäl då du snabbt måste kunna komma åt nödutgången.

En del flygbolag har särskilda säkerhetsbälten som kopplas den vuxne som reser med barnet, för barn som sitter i knä. Många flygbolag har så kallade babyvaggor där du kan lägga barnet. Kontakta flygbolaget i god tid innan avresan då babyvaggorna bör bokas i förväg och platserna är begränsade.

Barn kräver extra bagage

Ta reda på om det ingår någon extra fri vikt på incheckat bagage om du reser med barn. Vilka regler som gäller kan du oftast hitta på flygbolagets hemsida.

De flesta charterbolag accepterar att du tar med dig både barnvagn och bilbarnstol. Kontrollera bagagereglerna extra noga om du flyger reguljärt

Saker att packa i handbagaget

Du kan behöva flera ombyten av kläder till barnet och kanske också till dig själv inför en längre flygresa, särskilt med riktigt små barn. En förpackning våtservetter är också praktiskt att ha i handbagaget och några extra blöjor. Ta med kräkpåsar om du vet att barnet lätt bli åksjuk.

Packa ner alla eventuella läkemedel i handbagaget. Tänk på att det finns särskilda regler för att ta med läkemedel i handbagaget på flyget. Vissa regler gäller också för införsel av läkemedel till landet du ska besöka. Landets ambassad kan ge besked om vilka regler som gäller i just det landet.

Mat och dryck ombord på flygplan

Många flygbolag har stränga regler kring att ta ombord vätska. Tomma nappflaskor eller pipmuggar är bra att ta med, som du kan fylla med vätska ombord. Om barnet dricker välling kan du ha med pulver och blanda med kokt vatten ombord, liksom senare på resan.

Bröstmjölksersättning finns att köpa i de flesta länder medan välling är mer sällsynt. Tryggast är att ta med den mat som barnet är van vid hemifrån. Grötpulver för lite större barn kan också vara bra att ta med.

Barn kan erbjudas mer dryck än vanligt eftersom luftfuktigheten är låg ombord på flygplan.

Så här lindrar du tryck i öronen

Det kan göra ont i öronen när lufttrycket ändras under start och landning med flygplan. Så här kan du hjälpa barnet att tryckutjämna:

  • Du kan hålla för barnets näsa samtidigt som barnet försöker blåsa ut luft genom näsan.
  • Du kan ge barnet en napp att suga på eller flaska med välling eller vatten.
  • Du kan ge barnet något att tugga, till exempel tuggummi om barnet är äldre än tre år.
  • Du kan försöka få barnet att gäspa och svälja flera gånger.
  • Du kan ge barnet speciella öronproppar som är tryckutjämnande och lindrar på så sätt obehag vid resor. De brukar finnas att köpa på apotek eller andra resebutiker och finns i barnstorlek.
  • Du kan ge barnet näsdroppar eller nässprej vid start och landning.

Om du ammar kan du pröva det vid start och landning om det är möjligt, för att försöka tryckutjämna.

Oftast lång väntan efter landningen

Det kan vara bra att låta barnet byta om till svala kläder inför landningen om du reser till ett varmt land. Tiden efter landningen med säkerhetskontroller, bagagehämtning och transporter från flygplatsen kan vara lång och ansträngande. Det gäller för både barn och vuxna. Då kan det vara bra att ha lite extra dryck kvar och kanske något att äta. I vissa länder får du inte ta med dig några livsmedel alls genom tullen men det brukar gå bra i transithallen.

Barn som flyger ensamma

På de flesta flygbolag kan barn från fem år flyga utan vuxet sällskap och få så kallad assistansservice. Det innebär att personal följer barnet till flygplanet och barnet får gå ombord före andra passagerare. Sedan tar personal emot barnet när flygresan är slut.

Det går bra att ta med en hopfällbar barnvagn på tåget. Barnvagn räknas som handbagage och placeras i bagageutrymmet i tågvagnens ände.

På många tåg finns även restaurangvagn som ofta har en barnanpassad meny. Om du har med dig barnmat så finns det oftast en mikrovågsugn där du kan värma maten eller välling. Ta med kräkpåsar om du vet att barnet lätt blir åksjuk.

Res praktiskt med familjevagn

Planerar du att åka tåg med små barn kan det vara praktiskt att boka plats i en familjevagn. En familjevagn kan finnas på vissa tåglinjer i Sverige. Där finns en liten lekhörna och extra utrymme för barnvagnen. Du kan också boka en särskild plats för små barn som har utrymme för barnvagnsinsats. Toaletten i dessa vagnar har skötbord.

När du ska resa på bilsemester med barn är det bra att planera resan. Bilresor kan vara ansträngande för både små och lite äldre barn. Tänk på att bilresan kan ta längre tid än vanligt när du reser med barn. Det kan vara bra att dela upp resan på kortare etapper. Många pauser är bättre än en lång. Det är bra om du kan resa tidigt på morgonen eller sent på kvällen då barnet kan sova.

Planerar du att åka bil utomlands är det bra att ta med en egen bilbarnstol. Barn upp till upp till fyra-fem års ålder ska sitta i en bakåtvänd stol i bilen för att vara skyddade. Ibland är bilbarnstolarna framåtvända i andra länder.

Om barnet lätt blir åksjukt

Vissa barn är särskilt känsliga för rörelseförändringar och blir därför lättare än andra åksjuka. De första tecknen på att barnet håller på att bli åksjukt kan vara att barnet gäspar, blir trött och blek. Det är bra att ha kräkpåsar, hushållspapper, våtservetter och extra kläder nära tillhands inne i bilen om barnet blir åksjuk.

I varma länder är det bra om du kan bo med barn där det finns tillgång till fläkt eller luftkonditionering.

Låt barnet dricka ofta

Tänk på att ge extra vätska om du reser till varmare länder med barn. Barn som är yngre än ett år blir lättare påverkade av värme eftersom de har svårt att reglera kroppstemperaturen. Barn som helammas täcker oftast det ökade behovet av vätska genom att vilja amma mer och behöver ingenting annat att dricka. Barn som får bröstmjölksersättning kan få extra sådan. Bröstmjölksersättning kallas även modersmjölksersättning.

Om ni befinner er i varmt klimat, och det har blivit en stor omställning i temperatur för barnet, är det bra att veta att kroppen behöver vänja sig gradvis vid värme. Det brukar ta ungefär en vecka.

Så skyddar du barnet mot solen

Var försiktig med solen när det gäller små barn. Barn under ett år har nästan inget skydd alls mot solens farliga strålar och ska därför undvika direkt solljus.

På förmiddagar och eftermiddagar kan barn över ett år leka i solen om de har skyddande kläder och solskyddsmedel. Mellan klockan 11 och 15, när solen är som starkast, är det bra om småbarn undviker att vara på stranden, sjön eller på andra öppna platser. Om du är utomhus mitt på dagen med barn, försök att vara på ett ställe med mycket träd som skyddar mot solens strålar. Vill du och barnet ändå vara på stranden när solen är som starkast sätt upp ett parasoll eller ett enkelt tält, så att barnen kan få skugga en del av tiden.

Så lindrar du solsveda

Undvik solen i några dagar om barnets hud har bränts av solen så att den rodnar och ömmar. Huden måste få läka. Det gäller också om barnet får soleksem, som brukar visa sig som små kliande knottror eller blåsor.

Lämna aldrig barn vid vatten

Lämna aldrig små barn utan uppsikt vid vatten ens för en kort stund. Även fågelbad, små dammar, stora vattenpölar, vattenfyllda diken och vattentunnor kan vara farliga.

Badskor kan vara ett bra skydd mot vassa stenar, sjöborrar och annat som kan finnas på stranden och under vattnet. Om du ska ut och resa och kommer att vistas vid vatten kan det vara bra att ta med sig flytvästar hemifrån. Det är inte säkert att det finns flytvästar att få tag i.

Tänk på att varna barn för att röra vid sådant som flyter i vattnet, om du reser till platser där det kan finnas maneter.

Ibland kan bad ge öronbesvär

Barn som kan simma och dyka badar ofta med huvudet mer under än över vattenytan. Om barnet får in vatten i yttre hörselgången kan det bli en infektion som brukar synas som en kladdig vätska i hörselgången och barnet kan få en känsla av ha lock för örat. Om besvären inte försvinner efter ett par dagar bör du söka sjukvård.

Så undviker du sår och insektsbett

Vid resor till varma länder kan det vara bra att ta med myggmedel och myggnät som kan hängas över vagnen eller sovplatsen. Myggmedel kan användas till barn över tre år.

De flesta barn gillar djur. I stora delar av världen måste du ändå vara försiktig när ni träffar hundar och katter som strövar fritt omkring. De kan liksom fåglar, gnagare och andra djur bära på smittämnen.

Så lindrar du sår och insektsbett

När det är varmt och fuktigt kan ett insektsbett eller sår lätt bli infekterade.
Läs mer här: om vad du kan göra vid sår och insektsbett.

Mat och dryck på resan

Om barnet dricker bröstmjölkersättning, tillskottsnäring eller välling är det viktigt att hålla nappflaskor rena och att blanda till maten med rent vatten. Använd antingen vatten på flaska eller kokt vatten. Nappflaskor och nappar kan du också koka. Se skötselråden för nappflaskan och nappen.

Risken för att få magsjuka är större i vissa länder. Om en hel familj reser under en längre tid är det ganska troligt att någon i familjen får så kallad turistdiarré någon gång.

Här är några enkla sätt för att försöka undvika att bli smittad:

  • Hjälp barnen att tvätta händerna efter toalettbesök och före maten.
  • Försöka välja mat som är väl stekt eller kokt.
  • Ät skalad frukt och tänk på att isbitarna oftast är gjorda på kranvatten.
  • Om möjligheterna att tvätta händerna är dåliga kan du ta med ett handdesinfektionsmedel. Det finns i småflaskor och som våtservetter på apotek.

Vatten är oftast säkrast att dricka från flaska om du inte vet att kranvattnet är drickbart där du är.

När små barn får diarré och kräkningar

Små barn förlorar vätska och salter genom kräkningar och diarréer och är mycket känsligare för vätskeförluster än vuxna. Hög feber gör att barnet förlorar ännu mer vätska. Därför är det viktigt att ge dryck redan från allra första början av infektionen.

Pröva att börja med vätskeersättning. Vätskeersättning finns att köpa i pulverform som du blandar med vatten eller som brustablett. Brustabletter rekommenderas inte till barn under tre år.

Om barnet inte ammas bör du ge vätskeersättning eller majsvälling.

Du bör vara noga med att sköta om små sår, eftersom det är viktigt att de läker så fort och bra som möjligt. Annars kan det finnas risk för komplikationer, framför allt infektioner.

Så går behandlingen till

Grundläggande för all sårvård är att du ska tvätta rent och skydda såret från smuts och kläder eller annat som kan skava.

När ska jag söka hjälp?

Ofta går det att ta hand om små sår på egen hand, men ibland kan man behöva kontakta en vårdcentral.

Du bör söka vård om du har

  • sår som är längre än någon centimeter och skärsår som glipar
  • bitsår från djur
  • sticksår som är djupare än en centimeter
  • svårare krossår som gör mycket ont, är stora eller svullna
  • smutsiga sår
  • sår som sitter på ställen där läkningen är sämre, till exempel över leder, och därför behöver sys
  • tecken på sårinfektion där huden runt såret blir allt rödare, svullnar, det bildas var, gör mer ont eller du får feber
  • områden runt såret som känns avdomnade
  • sår som inte slutar blöda efter en halvtimme
  • sår på huvudet, händerna och fötterna som inte är ytliga
  • sår i ansiktet som kan behöva sys för att du inte ska få missprydande ärr.

Du ska söka vård om du blivit biten av en människa och fått ett stort sår, som börjar bilda var och orsakar feber. Detsamma gäller om du blir biten av någon som lider av en speciell infektionssjukdom, till exempel smittsam gulsot, hepatit, eller hiv.

Om du tror att såret behöver sys ska du söka vård direkt på en vårdcentral eller en akutmottagning. Det bör inte ha gått längre tid än 8-12 timmar från det att du skadat dig till det att såret sys, annars ökar risken för infektioner. Sår i ansiktet kan sys ända upp till 24 timmar efter skadan. Även sår på andra ställen på kroppen kan ofta sys senare än efter 12 timmar om det är nödvändigt.

Läs mer om behandling av stora sår.

Det viktigaste är att hålla rent

Allra viktigast för att få ett litet sår att läka bra är att se till att det är rent. Små sår är alltid mer eller mindre smutsiga. Om du till exempel har fått ett skrubbsår kan det både finnas jord, grus och annan smuts i såret. Därför ska du rengöra såret noggrant.

Börja med att tvätta händerna. Sedan tvättar du huden runt såret och därefter själva såret. Det går bra att använda vanlig mild tvål, gärna flytande, och ljummet rinnande vatten. Du kan försöka ta bort smuts som inte lossnar med hjälp av en fuktad kompress, mjuk borste eller pincett. Du kan även sänka ner såret i vatten för att försöka lösa upp smutsen, eller lägga på fuktiga kompresser en stund och sedan skölja under rinnande vatten igen. Använd gärna duschen.

Ett skrubbsår som gör mycket ont att rengöra kan du först bedöva genom att stryka på ett tunt lager bedövningssalva. Den finns att köpa receptfritt på apotek och verkar inom tio minuter.

Om det finns blåsor i såret ska du försöka låta bli att ha sönder dem. Blåsans hud skyddar den hud som håller på att bildas därunder.

Bedövning

Om det gör mycket ont att rengöra ett skrubbsår kan du först bedöva det genom att stryka på ett tunt lager bedövningssalva. Tvätta händerna innan. Salvan kan du köpa receptfritt på apotek. Den måste sitta på i fem till tio minuter för att hinna verka.

Bedövningssalvan ska inte användas på barn som är yngre än ett och ett halvt år utan att en läkare har rekommenderat det.

Lufttorka

När såret är rent ska det lufttorka. Om det går kan du låta skrubbsår eller skavsårvara utan förband. Då gäller det att inget skaver mot såret, som till exempel kläder. I så fall är det bättre att skydda såret med ett plåster eller en kompress.

Lägga förband

För de flesta små sår räcker det att sätta på ett plåster, men om såret är lite större är det bra att täcka det med en kompress. Kompresser och en speciell häfta att fästa dem med kan du köpa på apotek. Där finns också så kallade non woven och salvkompresser som inte fastnar i såret. Dessa är lämpliga vid till exempel ytliga sår som kompresser lätt fastnar i.

Förbandet ska bytas om det blir fuktigt eller smutsigt. När du byter bör du samtidigt kontrollera att såret inte har blivit rödare än tidigare eller att det syns något gult och kladdigt i såret, vilket kan betyda att det har kommit var i det. Det kan i så fall vara tecken på en infektion. Du ska inte byta förbandet i onödan, eftersom det kan fördröja läkningen. När du ser att såret har fått en skorpa och ser fint ut behöver du inte sätta på nytt förband.

Skärsår kan blöda mycket

Ett skärsår kan blöda ganska mycket även om det inte är så stort. Då kan du trycka med en ihoprullad kompress eller något annat rent tygstycke mot såret tills blödningen stoppar. Blödningen minskar också om du håller den skadade kroppsdelen högt. När blödningen har minskat kan du rengöra såret.

Om du har skurit dig på glas måste du försöka ta bort eventuella glasbitar ur såret. Då är det bra att använda en ren pincett.

I stället för vanligt plåster är det bra att sätta på hudvänlig häfta eller sårtejp direkt över såret så att sårkanterna hålls ihop. Då ökar möjligheterna för skärsåret att läka fint. Du kan också trycka ihop sårkanterna och sedan sätta på ett vanligt plåster. Förbandet ska bytas om det blir blött eller fuktigt, och tas bort när såret har läkt.

Bitsår är ofta infekterade

Du kan få små bitsår genom att bita dig själv i kinden eller tungan av misstag. Sådana sår behöver du inte behandla alls och de läker av sig själva.

Däremot blir bitsår från djur eller andra människor lätt infekterade eftersom det finns gott om bakterier i munnen som sprids till såret. Därför ska du kontakta vårdcentralen för att få hjälp med behandlingen.

Man får ofta antibiotika om

  • såret är djupt
  • såret sitter på händerna nära en led eller sena
  • det har gått längre tid än sex timmar från det att man blev biten utan att såret har gjorts rent
  • man är äldre eller har dåligt immunförsvar.

Sticksår kan vara djupa

Ett sticksår kan vara ganska djupt även om det ser litet ut. Du ska kontakta en vårdcentral om såret är svårt att rengöra eller om du misstänker att något främmande föremål finns kvar i såret, till exempel en tagg. I vissa fall behöver man få antibiotika.

I annat fall spolas såret rent och du får ett förband. Oftast ska öppningen inte sys eftersom eventuella bakterier i botten av såret kan stängas inne och orsaka en infektion.

Krossår

Om du slår dig mot en hård yta, till exempel halkar och slår pannan mot ett bord, kan du få ett krossår. Det kan börja blöda från såret men även i vävnaden under huden.

Om såret är mycket litet kan du ta hand om det själv. Om ett större område är skadat måste ibland söndertrasad hud tas bort så att såret kan läka på ett bra sätt. I sådana fall ska du kontakta en vårdcentral.

Hur mår man efteråt?

Små sår läker oftast bra och ger små eller obetydliga ärr.

Det finns alltid en risk att ett sår blir infekterat. Då blir huden runt såret röd och svullen och det gör mer ont än tidigare. I första hand ska du försöka tvätta såret igen ett par till tre gånger om dagen, låta lufttorka och därefter täcka med ett rent förband. Om tecknen på infektion inte går över inom några dagar eller i stället blir värre och du får feber, ska du kontakta sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 eller en vårdcentral.


Senast uppdaterad: 2022-07-07 10:11